logo F1online.sk

Alpine by chcel zarobiť na trestoch, no trápi ho rýchlosť McLarenu

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala9. 9. 2022

Alpine má po piatku mierne zmiešané pocity. Na jednej strane ho totiž čaká víkend, keď sa Fernandovi Alonsovi a Estebanovi Oconovi viacerí piloti sami “odpracú z cesty”, na druhej sa však nezdá, že by mal navrch nad svojím úhlavným nepriateľom z McLarenu.

Alonsovi s Oconom sa podarilo v oboch tréningoch zajazdiť časy, ktoré stačili na najlepšiu desiatku. Menším tŕňom v oku sa však v druhom tréningu stal Lando Norris, ktorý ich dokázal prekonať ako jediný pilot z tímov mimo konštruktérskej top trojky. Navyše bol rýchlejší o štyri desatiny.

Esteban Ocon neberie túto hrozbu na ľahkú váhu. “McLaren je pomerne rýchly, čo nám robí mierne starosti. Zajtrajšia kvalifikácia bude dôležitá. My vieme ešte o nejakých veciach, ako zlepšiť naše auto a náš výkon, ale oba naše monoposty mali slušnú rýchlosť. Ako som povedal, sobota bude dôležitá.”

Druhá strana garáže kvitovala Francúzove slová. Fernando Alonso však zdôraznil, že Alpine by sa mal koncentrovať v prvom rade sám na seba. Určite nie je vhodné lietať v oblakoch len pre to, že viacero pilotov dostane penalizácie za výmenu pohonných jednotiek.

Alonso teda nechce hovoriť o útoku na prvý či druhý rad na štarte. “Uvidíme, na trati je niekoľko veľmi rýchlych áut. Opäť sa však rozdá veľa trestov podobne ako v Spa. Môžeme na tom zarobiť, ale v prvom rade musíme podať dobrý výkon a zvládnuť kvalifikáciu. Na ňu sa musíme koncentrovať.”

Alpine sa bude chcieť ešte zlepšiť. Monopost A522 je totiž v padoku považovaný za jeden z najefektívnejších, no v piatok mal prekvapivo nízku maximálku. Pomalšia bola len hŕstka pilotov.

Podľa Alonsa Alpine ešte stále hľadá optimálnu úroveň prítlaku. “Odjazdili sme veľa kôl, veľa sme sa toho naučili a nazbierali sme množstvo dát k pneumatikám. To bude zrejme kľúčom k tomuto víkendu. Snažíme sa tiež zmenšiť odpor auta. Ak máte menej prítlaku, tak v Monze budete vždy rýchlejší. Hľadáme limit.”

Súvisiace články