logo F1online.sk

Toto nie je Spa, upozorňuje Verstappen. Ferrari mu starosti nerobí

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2022

Oboch pilotov Red Bullu čakajú v Monze penalizácie. V prípade Maxa Verstappena to však bude „iba“ päť miest za výmenu spaľovacieho motora. Je teda možné, že na jeho statuse hlavného favorita víkendu sa nič nezmení, aj keď domáce Ferrari a Charles Leclerc urobia všetko, aby na domácej pôde uspeli.

Tímové dvojky Carlos Sainz a Sergio Pérez budú štartovať z konca poľa, Lewis Hamilton takisto. Líder šampionátu Max Verstappen príde na štarte o päť miest. Taliansky víkend tak dostal slušné grády už v piatok a ešte by sme si nemali myslieť, že Red Bull to má s Verstappenom vyhraté.

„Myslím si, že auto je na tom celkom dobre. Skúšali sme na ňom zmeniť pár vecí medzi prvým a druhým tréningom, aby sme pochopili, či sa dajú niektoré veci zlepšiť. Niečo z toho fungovalo, niečo nie,“ povedal po piatku Max Verstappen.

„Máme na nedeľu drobnú penalizáciu, takže sme potrebovali vyskúšať aj pretekové tempo, ale myslím si, že to fungovalo celkom dobre,“ dodal Max.

Red Bull vstúpil do tohto víkendu ako jasný favorit, alebo lepšie povedané, Max Verstappen vstúpil do tohto víkendu ako jasný favorit. Na tom nemusí nič zmeniť ani jeho nedeľná penalizácia, hoci holandský pretekár upozorňuje, že Monza nie je Spa.

„Stále sa nájde pár vecí, ktoré môžeme zlepšiť. Trať v Monze však určite nie je ako Spa, samozrejme, stále je to rýchlostný okruh, kde nepotrebujete toľko prítlaku, ale my neočakávame, že na tom budeme tak dobre ako v Spa. Keby sa nám podarilo byť na tom aspoň spolovice tak dobre ako v Belgicku, tak podľa mňa máme dobrú šancu,“ povedal Verstappen.

„Ferrari vyzerá dobre, hoci by som nepovedal, že mi ich rýchlosť robí starosti. My stále máme pár vecí, ktoré potrebujeme finalizovať. Pri pohľade na pretekové simulácie to však s nami vyzerá celkom dobre, čo je tá najdôležitejšia vec pred zvyškom víkendu,“ dodal holandský pretekár.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez ako obvykle zaostal, ale po skončení piatkového tréningu bol optimisticky naladený. „Dosť sme sa hrali s nastavením monopostu a skúmali rôzne cesty. Myslím si, že pred zvyškom víkendu sa nám podarilo pozbierať dobré informácie a vyskúšať rozličné úrovne prítlaku. Máme tak k dispozícii hromadu dát, ktoré môžeme v noci preskúmať, čo je celkom sľubné, pretože sme dokázali skompletizovať dobrý program,“ povedal Pérez.

„Myslím, že ja a aj Max sme nakoniec skončili s porovnateľným nastavením a iba drobnými rozdielmi. Kľúčové bude pretekové tempo a degradácia pneumatík,“ dodal Mexičan.

Súvisiace články