logo F1online.skF1online.sk

Norris: Alpine odviedol dosť slabú robotu, mal byť ďaleko pred nami

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala8. 9. 2022

Alpine a McLaren zvádzajú pomerne vyrovnanú bitku o štvrté miesto konštruktérskeho šampionátu. Momentálne má navrch francúzsky tím o 24 majstrovských bodov, s čím je Lando Norris relatívne spokojný. Podľa mladého Brita by ich totiž malo byť viac, keby sa ich súperi viac pochlapili.

McLaren sa vracia na miesto, kde pred rokom zaknihoval svoje prvé a doposiaľ jediné dvojité víťazstvo od Veľkej ceny Kanady 2010. Takto pred rokom bolo Ricciardovi hej, v tom čase totiž McLaren veril, že sa Austrálčan dokáže dostať do formy. Dnes už tomu v stajni nik neverí podobne, ako nik neverí, že by sa zopakovalo minuloročné double.

“Nie sme takí konkurencieschopní ako v minulej sezóne,” zhodnotil Lando Norris na štvrtkovej tlačovke v Monze. “Všetci ostatní sa posunuli vpred, napríklad Alpine. Konkurencia je veľká. Aj Ferrari je už ďaleko pred nami. To sú ďalšie dva monoposty, ktoré musíme prekonať, ak chceme skončiť na pódiu.”

“Aj tak to skúsime a dáme do toho všetko. Na veľké ceny nechodíme s tým, že vlani sme skončili na nejakých pozíciách a teraz by sme to mali do bodky zopakovať. Napríklad Zandvoort bol z nášho pohľadu oveľa lepší tento rok ako minulý. Niektoré veci sa určite zlepšili,” nepreháňa to s pesimizmom 22-ročný Bristolčan. “V každom prípade je zrejmé, že nezískavame taký počet pódií a nepodávame také dobré kvalifikačné výkony ako pred rokom, pretože auto z pohľadu celej sezóny nie je také dobré.”

McLaren sa v roku 2020 tešil z tretieho miesta v konštruktérskom šampionáte. Vlani ho okrem Mercedesu a Red Bullu predbehlo aj Ferrari, a tentoraz sa k nim chce pridať Alpine. Francúzska stajňa je v tom zatiaľ celkom úspešná, keďže má o 24 bodov viac.

Lando Norris však Alpinu netlieska. V aute vraj majú oveľa väčší potenciál ako McLaren a keby si poriadne odviedli svoju prácu, mal byť boj o štvrté miesto už viac-menej rozhodnutý. “V podstate už od prvého dňa tejto sezóny je Alpine pred nami. Možno na troch-štyroch pretekoch sme boli o trochu lepší ako oni, ale vo väčšine prípadov mali lepšie auto. Keďže sú v šampionáte len tesne pred nami, tak je to skôr výsledok toho, že sme odviedli dobrú robotu, oni zas pracovali dosť slabo.”

Alpiny v úvode sezóny doplácali na technické zlyhania, ktoré stáli najmä Fernanda Alonsa obrovskú kopu bodov. Medzi ním a Estebanom Oconom je to teda relatívne vyrovnané. Interný súboj vedie Francúz v pomere 66:59. V McLarene je rozdiel medzi tímovými kolegami priepastnejší; Lando Norris ťahá svoj tím s 82 bodmi, Ricciardo len kozmeticky upravuje stav o devätnásť bodov.

Norris nepochybuje o tom, že Ocon a Alonso majú k dispozícii lepšie monoposty. “Ak sa niekedy pozriete na kvalifikačný rozdiel medzi nimi a nami, a potom na rozdiely v pretekoch, tak my nad nimi nikdy nemáme takú výhodu ako oni nad nami. Majú lepšie auto, len v priebehu sezóny odviedli horšiu robotu, spravili viac chýb a podobne.”

“Fernando bol v kvalifikácii v Austrálii druhý alebo tretí, zatiaľ čo my sme boli za horami za dolami. Majú lepšie auto, platí to v podstate pre celú sezónu. Myslím si teda, že my sme podali lepší výkon s autom, ktoré máme k dispozícii. Oni už len odlaďujú pár svojich problémov a možno vylepšili auto viac než my. Spravili viac krokov vpred,” uzavrel svoje hodnotenie siedmy muž šampionátu.

Súvisiace články

Diskusia