logo F1online.sk

Ľudí nebudeme meniť, znie Binottov odkaz Rosbergovi

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2022

Nico Rosberg je známy tým, že keď sa dostane k mikrofónu, tak si servítky pred ústa nedáva. V nedeľu si na jeden záťah podal Mercedes aj Ferrari. Strieborné šípy za to, že Lewisa Hamiltona nechali pred Maxom Verstappenom osamote. Scuderii zas vyčítal sériu chýb, ktorá nemá konca kraja. S Mattiom Binottom však nijako nepohli jeho slová o tom, že Ferrari sa bez personálnych zmien nezaobíde.

V Belgicku sa Ferrari popálilo na načasovaní svojej zastávky, v Holandsku zas na jej prevedení. Carlos Sainz vypadol zo súboja s Lewisom Hamiltonom po tom, čo pred svojou garážou strávil viac než dvanásť sekúnd. Posledným klincom do rakvy bola päťsekundová penalizácia za nebezpečné vypustenie z boxov.

Po množstve zvláštnych strategických rozhodnutí a nezdarov mechanikov Rosberg do Maranella odkázal, že na boxovom múriku aj v boxovej uličke musí Ferrari odvádzať lepšiu prácu. Ak chce aj v budúcnosti bojovať s Red Bullom a Mercedesom, zmeny sú vraj nevyhnutné.

Mattia Binotto kontroval tým, že pred televíznou obrazovkou vie mudrovať každý. “V prvom rade chcem povedať, že keď ani nie ste v padoku, tak je ľahké niečo komentovať. Ľahko sa kritizuje. My však našich ľudí nebudeme meniť: Toto je moja odpoveď Rosbergovi.”

“Máme skvelých ľudí. Navyše je dokázané, že v športe je dôležitejšia stabilita a to, aby sme sa zlepšovali deň po dni a preteky po pretekoch,” myslí si šéf talianskej stajne. Tej bolo dlhé roky vyčítané, že jej zamestnanci žijú v nekonečnom strachu z toho, že dostanú padáka. Preto neprijímali optimálne rozhodnutia pre dlhodobý rozvoj stajne, ale siahali po krátkodobých záplatách. To však platí skôr pre riadiace pozície — asi ťažko sa dá argumentovať, že opakované strategické chyby tímu prospejú viac ako zásahy do čierneho.

Binotto si za svojimi zamestnancami stojí. “V tíme máme skvelých ľudí, o tom nepochybujem. Všetky tímy však potrebujú celé roky, potrebujú zbierať skúsenosti, aby sa dostali dopredu. Nevidím dôvod, prečo by sme my mali byť iní.”

Navyše šéf talianskej stajne nepovažuje strategické zlyhania za taký veľký problém, ako sa to vykresľuje v médiách. Aj Sainzova zastávka bola vo svojej podstate správna, keďže Ferrari sa pokúšalo pokryť Hamiltonov pokus o undercut.

“Áno, bolo to veľmi neskoré rozhodnutie, ale reagovali sme na Lewisa. Bol to neskorý verdikt,” uznáva Binotto. “Ale viem — a Rosberg by mal vedieť tiež, pretože je to skúsený jazdec —, že je oveľa ľahšie riešiť takéto problémy ako nedostatok výkonu. Hlavne výkon sa počíta.”