logo F1online.sk

Ôsme miesto lepšie odráža súčasnú formu Ferrari, myslí si Leclerc

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala8. 8. 2020

Zisk len ôsmeho miesta v kvalifikácii je pre Ferrari najhorším výsledkom na trati v Silverstone od roku 2014, kedy však v sobotu pršalo. V Scuderii zavládlo sklamanie. Podľa vyjadrení Charlesa Leclerca sa ale Ferrari na výsledky sťažovať nemôže. Vraj sú len odrazom toho, ako na tom Scuderia je.

Pred týždňom sa Leclerc kvalifikoval na štvrtej priečke a v pretekoch mohol skončiť na rovnako dobrej pozícii. Defekt Valtteriho Bottasa ho ale posunul na pódium. Tentoraz však Leclerc nečaká rovnako úspešný víkend. Jeho tímu robia problémy okrem iného aj mäkké pneumatiky.

“Či som prekvapený? Nie,” zhodnotil svoje ôsme miesto Charles Leclerc. “Myslím si, že je to pre nás o čosi realistickejší obraz, ak mám byť úprimný. Trápili sme sa tu viac ako pred týždňom, hlavne na mäkkých pneumatikách.”

V kvalifikácii sme u viacerých pilotov mohli sledovať, že najmäkšia zmes zvládla prvé dva sektory, ale v tom poslednom to už nebolo ono. V sekcii Magotts a Becketts sa gumy poriadne zahrejú. Na rovinke Hangar ich teplota síce mierne poklesne, ale dlhá pravotočivá zákruta Stowe spôsobí, že vo finálnej sekcii už auto optimálne nedržia.

“Zdá sa, že sme na pneumatiky agresívnejší a v Q3 sa nám nedarilo dokončiť ani jedno celé kolo na mäkkých gumách. V poslednom sektore dosť rýchlo odchádzajú. Stratil som tam veľa času, takže s tým zatiaľ nevieme nič spraviť,” uznáva Leclerc.

Pneumatikám nepomáha ani fakt, že sa Ferrari opäť rozhodlo pre balík s nízkym prítlakom. Pred týždňom červeným táto stratégia ešte vyšla, ale vtedy boli teploty nižšie a aj pneumatiky o stupeň tvrdšie.

Veľká degradácia sa môže prejaviť v pretekoch. “Zajtra to budú ťažké preteky. Ťažko sa nám dokončuje kvalifikačné kolo a bude poriadne náročné stíhať v pretekoch s ostatnými. Ale sme optimisti. Pokúsim sa podať najlepší výkon a uvidíme, kde skončíme.”

“Myslím si, že niektorí jazdci sa rozhodnú zariskovať a zajtra sa pokúsia iba o jednu zastávku, zatiaľ čo iní pôjdu na dve. Nemôžem povedať, ktorú stratégiu si vyberieme my, ale analyzovali sme dáta a sme si pomerne istí tým, ktorú nasadiť,” dodal Monačan.

Súvisiace články