logo F1online.sk

Szafnauer o Piastrim: Svoje povinnosti sme si plnili nad rámec

Otmar Szafnauer
© James Moy Photography/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2022

Otmar Szafnauer bol v priebehu posledného mesiaca jednoznačne najzamestnanejším mužom v celej Formule 1. Inak tomu nie je ani v priebehu holandského víkendu, kedy vyvrcholila sága okolo kontraktu Oscara Piastriho. Aj keď rumunský rodák nebol do tejto aféry zaangažovaný tak, ako jeho šéfovia Laurent Rossi a Luca de Meo, celý tento „prúser“ musí „vyžehliť“ on.

Ratifikačný výbor FIA rozhodol jasne. Oscar Piastri uzavrel zmluvu s McLarenom platne, a to z jednoduchého dôvodu, po roku 2022 totiž Austrálčan nemal žiadnu platnú zmluvu. Alpine tak po Alonsovi príde aj o Piastriho a všetky peniaze, ktoré doňho za tie roky vložili.

„Dali sme mu všetko a dokonca aj viac, ako sme sa zaviazali,“ prehlásil na otázku lojality Alpinu voči Piastrimu Otmar Szafnauer. „To zahŕňa 3 500 kilometrov v minuloročnom monoposte, stal sa naším rezervným pilotom a tiež rezervným pilotom McLarenu a Mercedesu, keď nemali žiadneho k dispozícii.“

„Toto všetko sme mu umožnili a tiež sme mu zaplatili. To je naša lojalita voči Oscarovi,“ dodal Szafnauer.

Šéf Alpinu tiež odmietol odvolať svoje slová o Piastriho nedostatku lojality a integrity. „Náš kontrakt, o ktorom sme si mysleli, že ho máme, sme plnili nad rámec. Jediné, o čo sme Oscara v tej zmluve žiadali, bolo, aby sa stal jazdcom Alpinu, prípadne prijal umiestnenie do iného tímu v rokoch 2023 a 2024. To nesplnil,“ hovorí Szafnauer.

Aj keď už mnohé odpovede poznáme, stále zostáva odpovedať na ďalšie otázky. Napríklad či si Alpine nechá Piastriho až do konca roka 2022, teda do vypršania jeho platného kontraktu čoby rezervného pilota. Tiež nevieme, kto v kokpite v budúcom roku doplní Estebana Ocona.

„Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme vylepšili náš tím, nielen v tomto roku, ale aj smerom do budúcnosti. Pokračujeme v náborovom procese, investujeme do zariadení a robíme všetko potrebné, aby sme mohli bojovať s najlepšou trojkou,“ hovorí Szafnauer.

„Bolo by ľahké obviňovať ľudí, ktorí už v tíme ani nie sú, ale to nie je môj štýl. Dôležité je pochopiť, čo sa stalo, kde sa stala chyba a ako to napravíme smerom do budúcna.“

„Pokiaľ ide o Oscara, tak tento víkend pracuje s tímom na simulátore. O tom, či zostane do konca roka, sa rozhodne potom. V pondelok sa s ním stretneme a rozhodneme, ako budeme postupovať ďalej. Nechcem tu o tom nahlas premýšľať, pretože je potrebné zvážiť viac vecí,“ dodal Szafnauer.