logo F1online.sk

Auto Red Bullu sa zmenilo na nepoznanie, Verstappen s Pérezom veria v zlepšenie

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2022

Je pravda, že za nami je len piatok, no po neuveriteľnej dominancii Red Bullu v Belgicku sa čakalo, že červení býci nadviažu na podobné výkony aj v Zandvoorte. Nestalo sa. Z hľadiska rýchlosti totálne prepadli, na čo zatiaľ v Milton Keynes nepoznajú riešenie. Veria, že ho nájdu v priebehu noci.

Pre Red Bull sa to nezačalo vôbec dobre. Max Verstappen musel odstaviť svoj monopost už po siedmich kolách, keď mu začala robiť problémy prevodovka. Zvyšok prvého tréningu tak strávil v garáži sledujúc dianie. V porovnaní s ostatnými stratil viac ako 40 minút jázd a možnosť upraviť nastavenia svojho monopostu medzi dvoma piatkovými tréningmi.

Keď vyrazil na trať v tom druhom, komentátori Sky Sports sa nestačili čudovať. “Nevyzeralo to ako auto, ktoré sme videli pred týždňom,” vyhlásil Karun Čandhok. “Auto mu nedovolilo jazdiť s ním tak, ako chcel. Na tejto trati potrebujete sebadôveru, keďže je úzka, zvlnená a neponúka toľko gripu. Jemu tá sebadôvera v aute chýbala.”

Jenson Button prikývol. Keď za jedenástou a dvanástou zákrutou sledoval monoposty, všimol si, že Sergio Pérez začína byť frustrovaný. Z auta sa totiž snažil vyžmýkať viac, než v ňom bolo. “Táto sekcia však odmení pokojné a plynulé prejazdy. On tam vchádzal príliš rýchlo, na výjazde mu utekala zadná časť auta. Vidieť frustráciu, ktorá vás tu zabrzdí, keď chcete poskladať dobré kolo.”

Max Verstappen síce prišiel o cenné jazdy na mäkkej zmesi, ale aj tak je prekvapením, že stratil sedem desatín na Ferrari, ktoré pred týždňom totálne zahanbil. Holanďan po piatku hovoril najmä o problémoch s vyvážením monopostu.

“V prvom tréningu sme prišli o dôležitý čas na mäkkej zmesi,” rozhovoril sa domáci pretekár. “Na tvrdých pneumatikách vôbec nevieme, aký máme balans, pretože tie gumy nám ponúkli len veľmi slabú priľnavosť.”

Kým ostatní spravili krok vpred, Verstappen prakticky len začínal. “Do druhého tréningu sme vstupovali s nanič balansom. Počas tej jednej hodiny navyše nestihnete výraznejšie zmeniť nastavenia auta, skrátka sa len snažíte jazdiť s tým, čo máte v rukách.”

V tomto kontexte ani nenadvihoval obočie, keď zbadal výsledkovú listinu. “Ak mám byť úprimný, tak po tom, ako sa mi v aute jazdilo, som vôbec nebol prekvapený pri pohľade na tie časové rozdiely. Vieme sa zlepšiť v mnohých veciach.”

“Dnes to nebolo dobré, ale máme pred sebou celú noc na to, aby sme si na všetko posvietili, takisto tretí tréning. Určite vieme byť aj lepší, pokúsim sa byť konkurencieschopnejší,” odkázal Max Verstappen.

Sergio Pérez mal v piatok priestoru dosť, no i napriek tomu nedokázal prekonať svojho tímového kolegu. Stratil naňho viac než štyri desatiny, viackrát prebrzdil, vyšiel na štrk a raz takmer skončil v bariére.

O ideálnej príprave hovoriť nemôže. “Dostával som sa do premávky. V tom poslednom kole sa mi do cesty dostalo jedno Ferrari,” vysvetľuje svoje manko Sergio Pérez. “Žiaľ, na mäkkej zmesi som si preto nestihol utvoriť nejaký obraz. Čakal som, že tam dôjde k obrovskej nehode.”

“A počas pretekových simulácií sa zdalo, že máme dosť veľkú degradáciu. Som zvedavý, čo s tým dokážeme spraviť z hľadiska stratégie. Tak či onak, pred kvalifikáciou sa musíme zlepšiť, to je isté,” uznáva. “Nie sme takí spokojní ako v Belgicku. Musíme sa pozrieť na nejaké veci a z každej oblasti si vybrať to dobré, aby sme sa dostali do boja o kvalifikáciu.”

Je Pérez prekvapený zo straty na Ferrari? “Áno, dnes naozaj pôsobili silným dojmom. Som zvedavý, čo s tým vieme spraviť.”

Súvisiace články