logo F1online.sk

Szafnauer popiera, že by boli vzťahy s Alonsom pošramotené

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2022

Čo sa dialo v priebehu tých pár hodín medzi skončením Veľkej ceny Maďarska a oznámením Fernanda Alonsa ako nového pilota Aston Martinu? Príbeh o lodi v Grécku a chlácholení Otmara Szafnauera zo strany španielskeho matadora už poznáme. Nejeden by čakal, že po takomto priebehu dôjde k vážnemu narušeniu vzťahov medzi šéfom tímu a jeho jazdcom. Opak je však pravdou.

Szafnauer po oznámení odchodu Alonsa do Aston Martinu médiám povedal, že Fernando sa vybral na dovolenku do Grécka. Ten sa však krátko nato na sociálnych sieťach pochválil, že v skutočnosti je doma v Oviede.

Alonso vo štvrtok v Belgicku pred novinármi odpovedal na zvedavé otázky. Priznal pritom, že Szafnauera o svojom odchode neinformoval v predstihu, avšak povedal to výkonnému riaditeľovi Renaultu Lucovi de Meovi, šéfovi Alpinu Laurentovi Rossimu aj svojim inžinierom a mechanikom ešte pred oficiálnym zverejnením tejto správy.

Tieto slová by sa dali interpretovať ako náznak možného sporu medzi Alonsom a Szafnauerom. Rumunský rodák však takéto dohady odmieta.

„Nie, vôbec nie,“ odpovedal Szafnauer na otázku, či sú jeho vzťahy s Alonsom pošramotené. „Hovorím pravdu a hovorím vám to tak, ako to naozaj bolo. Keď Fernando v nedeľu z Maďarska odchádzal, povedal mi: ‚Neboj sa, máme čas, prázdniny strávim na lodi v Grécku.‘ To je všetko, čo som vedel. Pozval ma dokonca na kávu. Povedal mi, že keď budem v Grécku, mám prísť na kávu na jeho loď.“

„Povedal som mu, že ak tam náhodou budem, tak ho vyhľadám. To je všetko. Nesledoval som, kam išiel na dovolenku. Či naozaj bol na lodi v Grécku, to ja neviem.“

„Pokiaľ viem, tak oznámenie o jeho odchode prišlo v pondelok o deviatej ráno. Myslím, že niekedy o 8:30 alebo 8:45 hod. zavolal Lucovi de Meovi a tiež Laurentovi Rossimu. Keď máte iba pätnásť minút, je ťažké zavolať trom ľuďom. Takže áno, je pravda, že oznámenie prišlo skôr, ako mi stihol zavolať,“ dodal Szafnauer.

Samotný odchod Alonsa do Aston Martinu komentoval šéf Alpinu nasledovne: „V padoku sa o tom šuškalo, takže to nebolo až také veľké prekvapenie. Trochu ma však prekvapilo, že sme s Fernandom absolvovali dlhé vyjednávania. Verili sme, že sa ich podarí dokončiť, keďže sme čelili poslednej prekážke.“

„Fernando naznačil, že je pripravený podpísať. Ako sa však ukázalo, rokoval aj s inými tímami, o čom sme vedeli. Nemal zmluvu na nasledujúci rok, takže mal plné právo to urobiť,“ hovorí Szafnauer.

Na otázku, či ho Alonso sklamal, odpovedal šéf Alpinu jednoznačne: „Vôbec nie. Ako som povedal, nemal zmluvu, bol voľným agentom a nemal žiadnu povinnosť, ktorá by mu zakázala rokovať,“ povedal Szafnauer.