logo F1online.skF1online.sk

Sky Sports: Alpine chce za Piastriho finančnú náhradu, použije ju na získanie Gaslyho

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2022

Sága okolo Oscara Piastriho ešte stále nie je na konci. Dá sa očakávať, že potrvá pár dní, kým Ratifikačný výbor FIA definitívne rozhodne v spore austrálskeho pretekára a jeho tímu. Po rozhodnutí očakávame ďalšiu vlnu presunov na jazdeckom trhu, ktorý teraz v driemotách čaká, ako sa situácia okolo Piastriho vyvinie.

Jazdecký trh sa nám v roku 2022 poriadne rozprúdil. Málokto to čakal, ale stalo sa. Sebastian Vettel ukončil kariéru a Fernando Alonso následne zaujal jeho miesto. Alpine chcel španielskeho matadora nahradiť Oscarom Piastrim, no ten uštedril francúzskemu celku nemalý kopanec a odmieta zaň jazdiť. Teraz sa na Ratifikačnom výbore rozhoduje, či na to právo mal alebo nemal.

Nevieme však, akého scenára budeme svedkami, keby Alpine tento spor vyhral. Keby prehral, tak Piastri zamieri do McLarenu, to je takmer isté. Otmar Szafnauer bol pred novinármi v Belgicku presvedčený o úspechu svojho celku, nepovedal však už, čo bude robiť v prípade, že právnici Alpinu tento spor naozaj vyhrajú.

„V tíme Alpine sú presvedčení, že Ratifikačný výbor FIA rozhodne v ich prospech a stále vidia cestu späť pre Piastriho, ktorý trvá na tom, že v roku 2023 za túto stajňu jazdiť nebude. Podľa informácií Sky Sports News však už nie je pre Alpine preferovanou možnosťou,“ uviedla britská televízia Sky Sports.

„Alpine totiž má záujem postaviť čisto francúzsku jazdeckú dvojicu a podpísať zmluvu s Pierrom Gaslym, ktorý nedávno uzavrel novú zmluvu s AlphaTauri. Sky Sports News však má informácie, že v Alpine sú pripravení za Gaslyho zaplatiť – k čomu im môže pomôcť vyplatenie kompenzácie v prípade úspechu pred Ratifikačným výborom v spore s Piastrim – v takom prípade by Pierre mohol odísť,“ dodáva Sky.

Otázne je, kto by mal finančnú náhradu za Piastriho vyplatiť. McLaren má podľa niektorých zdrojov vyplatiť Ricciarda sumou desať miliónov libier. Predstava, že by mali „z kasičky“ vytiahnuť ďalšie peniaze, sa nezdá pre partičku z Wokingu lákavá.

„Jazdecký trh je v súčasnosti dosť premenlivý. Uvidíme, aký výsledok nám prinesie Ratifikačný výbor v prípade Piastriho, Alpinu a McLarenu, od toho sa potom odrazíme,“ povedal v Belgicku šéf Red Bullu Christian Horner

„Pierre je naďalej jazdec s platným kontraktom s tímom Red Bull Racing do konca budúcej sezóny. My však máme na ďalších pár rokov kontrakt s Checom a dlhodobú zmluvu s Maxom.“

„Musíme zvážiť všetky možnosti. Kým nerozhodne Ratifikačný výbor, hovoríme len o špekuláciách,“ dodal Horner.

Na prvý pohľad by sa zdalo, že Red Bullu sa spor o Piastriho nijak netýka, ale ako sa zdá, týka sa ho. Viaceré zdroje naznačujú, že Horner a spol. sú v prípade primeranej kompenzácie ochotní Gaslyho pustiť a dať priestor niekomu, kto sa v budúcnosti môže posunúť do Red Bullu. Pierre by sa tak mohol stať tímovým kolegom svojho veľkého soka Estebana Ocona, čo predpokladá poriadne pikantný rok v tábore francúzskeho tímu.

„Ak mám byť úprimný, nemyslím si, že veľa tímových kolegov dokázalo s Oconom vychádzať. Sergio Pérez mal rovnaký problém,“ šípi problémy pilot a expert britskej Sky Paul di Resta. „Myslím si tiež, že Alpine už viac Piastriho nechce. Toto je už len záležitosť primeranej kompenzácie.“

Súvisiace články

Diskusia