logo F1online.sk

Leclercovi zničila nedeľu fólia z prilby, zrejme patrila Verstappenovi

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2022

Veľká cena Belgicka Leclercovi absolútne nevyšla. Doplatil na viacero momentov, no najväčší škrt cez rozpočet mu spravil upchatý brzdový kanálik, do ktorého sa dostala fólia z prilby. Vo Ferrari sa domnievajú, že patrila Maxovi Verstappenovi.

Časovo to podľa Scuderie sedí. Max Verstappen si odtrhol jednu z fólií priezoru na zalomenej rovinke pred sekciou Blanchimont, čo je približne moment, kedy sa podľa dát Ferrari na boxovom múriku začala prehrievať pravá predná brzda.

Max Verstappen vysvetlil, že fóliu si strhol pre obrovské množstvo prachu, ktorý rozvírili jeho súperi. “Nič som nevidel,” vyhlásil. Zhodou okolností Charles Leclerc sa zbavil jednej fólie presne v tom istom kole a približne na tom istom mieste.

Charles Leclerc mal však smolu v tom, že fólia upchala chladenie bŕzd. Monacký pretekár tak musel z deviateho miesta zamieriť do boxov. Po zastávke spadol na sedemnáste. To však nebolo všetko: Prehriatie poškodilo aj senzor na meranie aktuálnej rýchlosti. Ten už nefungoval stopercentne presne a prispel k tomu, že Charles Leclerc v boxovej uličke prekročil maximálnu povolenú rýchlosť a dostal päťsekundový trest.

“Tú maximálnu rýchlosť sme prekročili len hranične,” vysvetlil Mattia Binotto. FIA potvrdila, že Leclerc sa previnil o 1 km/h. “Žiaľ, na meranie rýchlosti sme nemohli použiť normálne senzory, pretože zlyhali počas toho, ako sa prehriala pravá predná brzda. O to sa postarala Maxova fólia.”

Max Verstappen po pretekoch vysvetlil, že svojej fólie sa zbavil pre obrovské množstvo prachu, ktorý rozvírili monoposty pred ním. Tie sa totižto snažili vyhnúť pomalému Lewisovi Hamiltonovi, ktorý utrpel poškodenie po kolízii s Fernandom Alonsom.

“Jazdci vychádzali na štrk, vracali sa na trať a bránili si svoje pozície. Ja som sa im len snažil vyhnúť, no na druhej strane som nechcel stratiť priveľa času,” opisoval priebeh prvého kola Max Verstappen. “Lewis mal asi poškodené auto, pretože všetkých zdržoval. Ostatní sa na tom snažili získať.”

“Bolo to nesmierne hektické a vo vzduchu bolo množstvo prachu. Z priezoru som si strhol fóliu. Pre ten predchádzajúci sektor som sotva niečo videl, v podstate všetci boli na tráve a v štrku. Prežili sme to však bez poškodenia,” vydýchol si.

Max Verstappen prezradil, že ani netušil, aké mal Charles Leclerc problémy. Informoval ho o tom až Carlos Sainz po pretekoch. “Carlos mi povedal, že to bola fólia. Ja neviem. Dúfam, že nebola moja, no na trati toho bolo plno.”

“Je to veľká smola, keď sa stane niečo také. Vždy sa bojíte, že by k tomu mohlo dôjsť, najmä počas jazdy v balíku. Hlavne na takejto trati ich strhávate jednu za druhou. Vašou nočnou morou je, že sa vám prihodí práve niečo také. Žiaľ, niekedy sa tomu nevyhnete,” doplnil.