logo F1online.sk

Leclerc: Prekročenie rýchlosti v boxoch bola len moja chyba, ale to nebol najväčší problém

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2022

Red Bull prišiel po letnej prestávke ako vymenený a posunul svoju výkonnosť na ďalšiu úroveň. Tím okolo Maxa Verstappena dokázal podľa všetkého ešte zrýchliť a svojim súperom pripravil nepríjemné prekvapenie. Naproti tomu pre Ferrari bola Veľká cena Belgicka takou klasikou, najprv smola v úvode, potom chybné strategické rozhodnutie v závere, ktoré odsúdilo Charlesa Leclerca až na šieste miesto a posunulo jeho titulové šance do roviny matematických teórií.

Smole s odtrhnutou fóliou priezoru prilby, ktorá prinútila Ferrari neplánovane zastaviť, Leclerc zabrániť nemohol. Záverečné rozhodnutie zastaviť a ísť si po najrýchlejšie kolo však bolo zbytočným rizikom, čo Scuderiu napokon stálo dva body.

„Ak mám byť úprimný, tak po štarte som cítil nádej, ale potom sa do bŕzd nasala fólia z priezoru prilby, takže sme museli zastaviť a začať opäť od začiatku. Odvtedy mi bolo jasné, že to budú náročné preteky,“ povedal po pretekoch sklamaný Leclerc pre Sky. „Bohužiaľ, s tým, čo sa stalo na konci, je z toho len šieste miesto.“

Z Charlesa po pretekoch priam sršala túžba absolvovať všetky rozhovory čo najrýchlejšie a Belgicko opustiť. Škoda, že o záverečnom pokuse o najrýchlejšie kolo sme sa z Monačanových úst nedozvedeli viac. Je jasné, že tento nápad pochádzal z jeho hlavy. Tím mu tiež dal vedieť, že na trať vyjde o jednu desatinu pred Alonsom a povolal ho k mechanikom.

Leclerc potom na poslednú chvíľu do vysielačky hlásil: „Tentoraz by som to neriskoval, iba ak to naozaj chcete skúsiť, ale ja by som to neriskoval.“ Na to inžinier reagoval strohým: „Box, box.“ Leclerc poslúchol a zahol do pit lane. Charles následne vo svojom úsilí prekročil maximálnu povolenú rýchlosť v boxoch a zinkasoval päťsekundový trest, ktorý ho nakoniec stál piate miesto.

„Tá vec v boxoch nebola žiadna smola, to bola len moja chyba,“ priznal Leclerc. „Na druhej strane sme tento víkend neboli rýchli a toto je väčší problém než čokoľvek ostatné. Musíme na tom pracovať.“

„Začína to byť veľmi náročné, zvlášť s tempom, ktoré Red Bull tento víkend predviedol. Budem sa však snažiť sústrediť na každé preteky a vydať zo seba to najlepšie,“ dodal Leclerc, ktorý na záver dostal otázku, či ešte stále je v boji o titul. „Ako som povedal, začína to byť veľmi náročné,“ odpovedal.

„Samozrejme, nie je to dobrý pocit, okrem toho všetkého (fólie z bŕzd a prekročenia rýchlosti v boxoch, pozn. red.) je tu aj naše tempo. Zvláštne je, že pocit v aute je celkom dobrý, ale keď sa pozriete na tempo a porovnáte ho s Red Bullom, tak oni sú úplne na inej planéte. Musíme to pochopiť, dúfam, že v Zandvoorte sa nám to podarí a dokážeme sa k nim priblížiť tak, ako to bolo v prvej polovici sezóny,“ povedal Leclerc pre F1 TV.

„Som veľmi, veľmi prekvapený, zvlášť v kvalifikácii. Keď sa pozriete na kvalifikáciu aj preteky, tak v porovnaní so stredom poľa sme na tom viac-menej rovnako ako v prvej polovici sezóny, ale Red Bull bol oveľa rýchlejší než my. Je to veľmi zvláštne,“ dodal Leclerc.

Súvisiace články