logo F1online.sk

Wolff: Najhoršia kvalifikácia, akú som tu za desať rokov zažil

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2022

Mercedes odchádzal na letné prázdniny nabitý optimizmom. Dvojité pódium vo Francúzsku, pole position v Maďarsku a potom opäť dvojité pódium. V belgickom Spa sa však dostavil ďalší „reality check“ a obaja piloti tohto tímu boli na hlavu porazení Maxom Verstappenom. Po závane optimizmu sa tak garáž Mercedesu opäť ponorila do ponurej nálady.

Ako sme sa už v tomto roku naučili, pretekové tempo monopostu W13 neslobodno podceňovať, avšak po belgickej kvalifikácii majú v Brackley pramálo dôvodov na optimizmus. Dvojsekundová strata na Verstappena, vyše sekundová strata na Ferrari a porážka v minisúboji s Alpinom naozaj nenaznačujú, že by Mercedes dokázal cez leto urobiť ďalší krok.

Optimizmus spred niekoľkých týždňov je tak fuč a tvrdé slová nevolil po kvalifikácii len Lewis Hamilton, ale aj jeho šéf Toto Wolff. „Napriek úplne odlišným podmienkam sa nemôže stať, aby ste boli jeden víkend na pole position a potom o tri týždne neskôr zaostávali o 1,8 sekundy,“ prehlásil po sobote v Belgicku šéf Mercedesu. „Je tu teda niečo, čomu absolútne nerozumieme alebo čomu nerozumieme správne.“

„Red Bull je na tejto trati očividne vo vlastnej lige, pretože druhé v poradí Ferrari stráca až osem desatín. To však pre nás nie je žiadna útecha.“

„Toto je najhoršia kvalifikácia, akú som tu za desať rokov zažil, a to bez ohľadu na to, z akých pozícií budeme štartovať. Byť na pole position jeden víkend a potom o tri týždne spadnúť niekam dolu je skrátka neakceptovateľné,“ dodal rozhorčený Wolff.

Na tomto mieste sa hodí pripomenúť, že Lewis Hamilton odštartuje do nedeľných pretekov zo štvrtého a George Russell z piateho miesta. Napriek tomu je toto pre Wolffa najhoršia kvalifikácia od jeho príchodu do tímu. A čísla mu vlastne aj dávajú za pravdu.

Napríklad v Džidde vypadol Lewis Hamilton už v Q1, ale na najrýchlejší čas tejto časti kvalifikácie stratil „iba“ 1,5 sekundy. V Imole bola strata pri dvojitom vypadnutí v Q2 obdobná ako v Belgicku (Russell vtedy stratil na Verstappena necelé dve sekundy, v Spa to bolo 2,1), ale podmienky neboli v daždi a pri množstve prerušení príliš reprezentatívne.

„Ak by sme tomu rozumeli, mohli sme to vyladiť. Auto má silný odpor na rovinkách. Lewis povedal, že je to, akoby mal za sebou otvorený padák. Zadná časť monopostu je nestabilná, auto sa nedotáča v deviatej a ôsmej zákrute a poskakovanie v rýchlych zákrutách oberá jazdcov o sebadôveru,“ vymenoval „choroby“ svojho monopostu Wolff.

„Chcem tým povedať, že som na adresu tohto auta nepočul tento víkend nič pozitívne. Myslím si, že teraz je čas skonsolidovať sa a rozhodnúť, čo budeme robiť v budúcom roku,“ dodal boss Mercedesu.

Na záver sa ešte hodí pripomenúť, že keby Alex Albon zopakoval svoje najlepšie časy z Q1 a Q2, dokázal by s Williamsom poraziť svojho dobrého kamaráta Georgea Russella.

Súvisiace články