logo F1online.sk

Mercedes má veľkú šancu, no Hamilton a Russell zatiaľ spokojní nie sú

Lewis Hamilton
© Jiřǐ Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2022

Mercedes ťahá šnúru šiestich pódií v rade a v Belgicku má jedinečnú príležitosť ju ešte natiahnuť. Keďže Max Verstappen a Charles Leclerc budú štartovať z chvosta štartového poľa, strieborné šípy môžu aspoň v kútiku duše dúfať vo víťazstvo, aj keď po piatku obaja piloti Mercedesu nehlásili zrovna spokojnosť. V aute sa im nedarilo nájsť potrebnú rýchlosť.

V prvom tréningu obsadili Mercedesy štvrté a deviate miesto, v rámci druhej hodinovky im zas patrila šiesta a ôsma priečka. Lewis Hamilton stratil na Maxa Verstappena 1,386 sekundy a jeho kolega ešte ďalšiu poldruha desatinu. Pred tím z Brackley sa dostali aj Lando Norris, Lance Stroll, Carlos Sainz, nuž a dvojicu Britov rozdelil Fernando Alonso.

Čakali by sme však, že s McLarenom, Aston Martinom a Alpinom nebudú mať žiadne problémy… Jazdil dnes Mercedes s väčším množstvom paliva ako súperi? “Kiežby som to mohol predpokladať, ale nepovedal by som, že je to tak,” povzdychol si Lewis Hamilton po piatku. “Skrátka sme neboli veľmi rýchli. Presný dôvod nepoznám.”

V piatok bolo na belgickom okruhu pomerne chladno a spadlo aj niekoľko kvapiek. V sobotu a v nedeľu by sa malo mierne otepliť a vyjasniť, čo dáva nádej, že sa rýchlosť Mercedesu vráti. Dá sa to ešte zachrániť? “Naozaj netuším. Keď vyjdeme na trať, dávame do toho všetko. Mohlo by to byť spôsobené pneumatikami a ich teplotami. Možnože šlo o úroveň prítlaku, v hre môže byť celý rad vecí. Na trati som nemal zrovna katastrofálne pocity, len sme dosť strácali.”

Lewis Hamilton v druhom piatkovom tréningu nasadil dve rôzne zadné krídla. Po prvotnom stinte na tvrdej zmesi si vypýtal iné zadné krídlo a mechanici mu nasadili verziu na väčší prítlak. Teraz nastáva tá chvíľa, keď inžinieri budú musieť zhodnotiť, čo fungovalo a čo nie.

Hamilton verí, že sobota bude o poznanie lepšia ako piatok. “Toto sa nám v piatok stáva pomerne často a v sobotu sa to zvykne trochu zmeniť. Dúfam, že to bude platiť aj v tomto prípade.”

V piatok sme sa dozvedeli o motorových penalizáciách pre šiestich jazdcov a pred kvalifikáciou sa k nim pokojne môžu pridať ďalší. Mercedes by sa však na tomto zozname nemal objaviť.

“Všetci čelia tomuto nebezpečenstvu, ale my neplánujeme prijať žiadne penalizácie,” potvrdil sedemnásobný majster sveta. “Náš tím v tomto smere odviedol skvelú prácu. Dnes v noci budeme musieť zabrať, pustiť sa do analyzovania dát a pokúsiť sa zistiť, čo sa dá spraviť s naším monopostom. Momentálne nemám rovnaký pocit ako v kvalifikácii na poslednej veľkej cene, ale v piatok a v sobotu ráno to bolo podobné ako dnes. Dáva mi to nádej, že by sme to mohli zvrátiť.”

George Russell kvitoval slová svojho kolegu: Ani jemu sa nedarilo dostatočne zahriať pneumatiky Pirelli. Strieborné šípy v nedeľu profitujú zo šetrnejšieho narábania s pneumatikami, ale z hľadiska rýchlosti na jedno kolo majú už od začiatku sezóny manko.

“Myslím, že v tejto sezóne sa celkovo trápime s teplotami pneumatík. Dnes som s nimi mal problémy na každej zmesi, ktorú som nasadil,” prezradil George Russell. “V takýchto podmienkach na tom istotne budeme musieť zapracovať. Vieme však, že ak sa dostaneme do správneho okna, tak nájdeme obrovské množstvo výkonu. Cítime mierny optimizmus, ale je pravda, že naša strata na Maxa a Ferrari je značná.”

“My sme už zvyknutí na to, že piatky sú v našom podaní nanič. Uvidíme, či to dokážeme zvrátiť, ale nemáme garantované, že sa nám po stránke výkonu podarí spraviť rovnaký skok ako na posledných pretekoch. Dnes však na tom budeme pracovať naplno. V každom prípade zajtra nás čaká úplne iný deň, podmienky budú diametrálne odlišné. Uvidíme, čo nám to prinesie,” doplnil.

Súvisiace články