logo F1online.sk

O Piastrim sa rozhodne v pondelok. Szafnauer od neho očakával korektnejšie jednanie

Oscar Piastri
© Twitter/Oscar Piastri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2022

Oscar Piastri je už v podstate jednou nohou preč z Alpinu. V tejto kauze však ešte nepadlo posledné slovo. Malo by sa tak stať v pondelok na zasadnutí Ratifikačného výboru FIA, ktorý rozhodne, ktorá zo strán je v práve. Tým sa môže potvrdiť Austrálčanov prestup do McLarenu.

Tesne pred štartom druhého belgického tréningu kamery zachytili Otmara Szafnauera ako opúšťa „hlavný stan“ McLarenu v Spa. Je viac ako zrejmé, o čom bola reč.

Francúzska stajňa zrejme mala v pláne umiestniť Piastriho na rok 2023 do Williamsu a pokračovať s Fernandom Alonsom. Ten však dal Alpinu košom a následne sa mu obrátil chrbtom aj Piastri. Mohol tak na základe zmluvných podmienok urobiť? O tom rozhodne Ratifikačný výbor FIA už v pondelok.

„Je to nádejný mladý jazdec,“ povedal na adresu Piastriho v rozhovore pre Sky šéf Alpinu Otmar Szafnauer. „Vo Formule 1 ešte nejazdil a prial by som si, aby ukázal trochu viac korektnosti.“

„Minulý rok v novembri podpísal kus papiera a naša strana urobila všetko, k čomu sa zaviazala a pripravila ho na F1. Jeho strana sa zaviazala, že bude jazdiť buďto v našom tíme alebo príjme miesto, na ktoré ho v najbližších troch rokoch umiestnime. Prial by som si, aby si Oscar pamätal, čo v novembri podpísal a k čomu sa zaviazal,“ dodal Szafnauer.

Na otázku, či si myslí, že Piastri už podpísal zmluvu s iným tímom, rumunský rodák odpovedal: „Áno, určite.“ A je to McLaren? „Áno, áno,“ pritakal Otmar.

Ten tiež dostal otázku, či už jeho celok rokoval s ďalšími jazdcami, ktorí by potenciálne mohli v budúcom roku doplniť Estebana Ocona. „Myslím si, že správna vec, ktorú by sme mali urobiť, je ísť v pondelok na Ratifikačný výbor FIA. Uvidíme, ako to dopadne, potom sa začneme vážnejšie zaoberať vyjednávaniami,“ odpovedal Szafnauer, pričom nepoprel, že možným kandidátom na miesto v tomto tíme je aj Daniel Ricciardo.

„Tím hodnotí Danielovo pôsobenie v našom tíme veľmi vysoko. Ešte sme však tieto strategické diskusie nezačali. Avšak každý, koho sa naňho pýtam, veľmi vysoko hodnotí jeho jazdecké aj motivačné schopnosti,“ povedal Szafnauer.