logo F1online.skF1online.sk

Alonso mal pocit, že oňho Alpine ani nemá záujem

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2022

Dlhé týždne sme čakali na to, kedy sa Fernando Alonso konečne postaví pred mikrofóny a vysvetlí svoje rozhodnutie zamieriť do Aston Martinu. Dnes sme sa toho dňa dočkali. Španielsky pretekár na štvrtkovej tlačovke prezradil, že už od začiatku rokovaní s Alpinom mal “zvláštny pocit” a cítil akýsi nezáujem o jeho služby. Na druhej strane Aston Martin bol pripravený sa oňho aj pobiť, čo ho okamžite oslovilo.

Keď Sebastian Vettel oznámil ukončenie kariéry, Fernando Alonso už celé mesiace rokoval s Alpinom o predĺžení jeho zmluvy, hoci bez výraznejšieho progresu. To ho zrejme do istej miery frustrovalo, a tak sa rozhodol rozbehnúť rokovania s britskou stajňou. S ňou sa dohodol v priebehu štyroch dní. V pondelok po VC Maďarska vraj podpísal zmluvu a spoločne s tímom túto skutočnosť aj okamžite oznámili celému svetu, podľa Alonsa preto, aby sa vyhli akémukoľvek úniku informácií.

Keď sa spätne vrátime k slovám Fernanda Alonsa zo štvrtkovej tlačovky v Budapešti, môžeme si spomenúť na to, ako Španiel odkazoval, že on je schopný sa s ktorýmkoľvek tímom dohodnúť na kontrakte v priebehu desiatich minút, pokiaľ bude mať o jeho služby záujem aj druhá strana. V tomto kontexte sa aj Alonsovi mohlo zdať, že Alpine už oňho nestojí, keďže sa rokovania nepodarilo dotiahnuť do konca ani po toľkých mesiacoch.

Fernando Alonso to potvrdil aj pred víkendom v Belgicku. “Rokovania s Alpinom sa už pár mesiacov nikam neposúvali. Z môjho pohľadu to bol logický krok, pretože Aston ma veľmi chcel mať v tíme, veril mojim schopnostiam na trati aj mimo nej, že dokážem pomôcť s vývojom tohto projektu.”

“Okrem toho som mal pocit, že po toľkých mesiacoch rokovaní by sme vlastne na takomto rozhodnutí získali všetci, keďže oni by mali miesto pre mladého a talentovaného jazdca, akým je Oscar. Pripadalo mi to ako správne rozhodnutie,” vysvetľuje svoje pohnútky majster sveta z rokov 2005 a 2006.

Alonsove rokovania s Alpinom viazli aj na tom, že Španiel chcel mať istotu zotrvania v tíme a požadoval viacročný kontrakt, zatiaľ čo stajňa trvala na ročnej zmluve s opciami. To však nebol jediný problém pri rokovaniach, vysvetlil jazdec.

“Šlo aj o to, akú cítite z ich strany dôveru, aký majú o vás záujem — či ide len o nejakú dočasnú vec. Celý čas som mal zvláštny pocit. Vnímal som to tak, že prestúpiť do Astonu je správne rozhodnutie, pretože sa zdalo, že majú o mňa skutočný záujem a oceňujú moje výkony z posledných dvoch rokov,” pokračoval Alonso.

Fernandovi Alonsovi a Alpinu teraz zostávajú posledné mesiace, pred ktorými obe strany veria, že všetko dotiahnu do zdarného konca bez výrazného ochladzovania vzájomných vzťahov. V tomto smere Španielovi nepomohlo, že s Aston Martinom rokoval “poza bučky”, resp. aspoň tak to vyznelo z vyjadrení Otmara Szafnauera.

Astúrčan napokon pripustil, že šéf tímu Otmar Szafnauer “pravdepodobne o ničom nevedel”, no trval na tom, že všetci zainteresovaní a značná časť stajne o jeho odchode vedela ešte pred oficiálnym zverejnením tejto informácie svetu.

“Ešte pred oficiálnym oznámením som informoval Laurenta Rossiho, prezidenta Lucu de Mea, mojich mechanikov a inžinierov. Informovaní boli všetci ľudia, ktorí boli zainteresovaní v rokovaniach. Otmar pri týchto rokovaniach nefiguroval a Laurent s Lucom mu pravdepodobne nevolali, takže ho to prekvapilo,” vysvetľuje Szafnauerovo rozčarovanie Alonso. “Ale všetci ľudia, ktorí boli pri rokovaniach, boli o mojom prestupe do Astonu informovaní ešte pred oficiálnym zverejnením, dokonca aj moji mechanici a inžinieri. Dal som si záležať, aby som im o tom povedal.”

Súvisiace články

Diskusia