logo F1online.skF1online.sk

Alonso: V dobe odchodu z McLarenu som bol mentálne vyčerpaný

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2022

Fernando Alonso je pri svojom návrate do Formuly 1 vo veľmi dobrej forme. Akoby sa dokázal posunúť na ďalšiu úroveň ako jazdecky, tak (čo je možno menej pozitívne) politicky. Na prvé obsiahlejšie vyjadrenia k jeho prestupu do Aston Martinu stále čakáme, no pred odchodom na prázdniny sa španielsky matador porozprával s reportérmi portálu Motorsport.com a priniesol niekoľko zaujímavých poznatkov o čase strávenom mimo F1.

Keď Fernando v roku 2018 z Formuly 1 odchádzal, nechal si otvorené „zadné vrátka“ v otázke svojho opätovného návratu. Bolo však zrejmé, že jeho vášeň pre motoršport aj pre F1 ani náhodou nevyprchala. Po dvoch rokoch sa vrátil a tvrdí, že vek ho nijak nespomalil.

„Nemám pocit, že by mi chýbalo niečo z toho, čím som ako mladý disponoval,“ povedal aj na margo svojho veku Alonso. „Možno som v roku 2018 cítil, že som psychicky vyčerpaný zo všetkých tých marketingových povinností, cestovania a ďalších vecí. Tie dva roky mimo F1 som potreboval.“

„Teraz sa cítim dobre. Takže neviem, či mi pomohli práve tie dva roky alebo je to skôr dôsledok odlišného prístupu, ktorý teraz praktizujem,“ dodal španielsky matador.

Fernando si okrem toho myslí, že pri svojom návrate do Formuly 1 je oveľa lepšou verziou seba samého. Dva roky „neplateného voľna“ mu pomohli lepšie pochopiť širší obraz a tieto pozitíva si nesie so sebou ďalej.

„Pri sledovaní vecí zvonku a s 360-stupňovým rozhľadom to už nie je len váš kokpit a vaša stratégia. Možno vďaka tomu lepšie chápete, ako sa preteky vyvíjajú. Takisto vďaka odlišným kategóriám, ktoré som skúšal, som sa naučil rôzne veci,“ hovorí Alonso.

„V pretekaní existujú rozličné filozofie a rozličné jazdecké techniky. Síce sa nedajú aplikovať v monoposte F1, ale keď sa vám napríklad auto odtrhne a pretáča, možno moje ruky a nohy robia niečo, čo som predtým nevedel, pretože som pilotoval len Formulu 1. Istým spôsobom mám teraz veci viac pod kontrolou,“ dodal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia