logo F1online.sk

Verstappen sa môže stať najlepším jazdcom všetkých čias, myslí si de la Rosa

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 8. 2022

Max Verstappen je na najlepšej ceste získať svoj druhý titul majstra sveta. Keď sa mu to podarí, bude mať v čase svojej korunovácie stále iba 25 rokov. Do konca sezóny pritom môže bez problémov v počte víťazstiev predbehnúť Fernanda Alonsa na celkovom šiestom mieste. Kam to môže holandský pretekár vo svojej kariére dotiahnuť? Podľa Pedra de la Rosu až na absolútny vrchol.

Bývalý jazdec Arrowsu, Jaguaru, McLarenu, Sauberu a HRT si myslí, že pilot Red Bullu sa zapíše medzi velikánov tohto športu. Čísla mu zatiaľ dávajú za pravdu. Každým víťazstvom sa totiž Max posúva stále vyššie a vyššie. Momentálne sa v počte víťazstiev nachádza na celkovom ôsmom mieste (28), pred ním sú Nigel Mansell (31) a Fernando Alonso (32).

„Myslím si, že Max má všetko potrebné, aby sa stal jedným z najlepších pilotov všetkých čias. Má všetky kvality, to je isté,“ povedal Pedro de la Rosa pre RacingNews365.com. „Len čas ukáže. Záležať bude aj od toho, za ktoré tímy bude jazdiť a aká bude ich konkurencieschopnosť v nasledujúcich desiatich rokoch. Max však má všetko potrebné, aby sa stal najlepším.“

Pri otázke, ktorého jazdca by si vybral do svojho tímu, keby bol šéfom, španielsky veterán dlho neváhal. „Myslím si, že Max je v súčasnosti najlepší pilot. Nezabúdajme však aj na Hamiltona, Alonsa a Leclerca. Taktiež veľmi rešpektujem aj jazdcov ako Norris, Russell alebo Sainz, ktorí sú na vysokej úrovni.“

„Ak by som si mal vybrať jazdca, ktorý smeruje na svoj vrchol, bol by to Max,“ dodal de la Rosa.

Vlani sa Verstappen stretol v priamom súboji s Lewisom Hamiltonom, v tomto roku zas s Charlesom Leclercom. Vlani proti nemu stál skúsený šampión, v tomto roku to je menej skúsený pilot z vychádzajúcej generácie.

„Pokiaľ ide o porovnanie Maxa a Charlesa, povedal by som, že sú porovnateľní pokiaľ ide o čistú a surovú rýchlosť. Obaja sú veľmi rýchli, zvlášť na jedno kolo, a takisto veľmi chytrí. Najväčší rozdiel však je, že Max má všetko oveľa viac pod kontrolou,“ hovorí de la Rosa.

„Naozaj nerobí žiadne chyby, tým nemyslím len hodiny alebo nehody, ale ako často ho uvidíte prebrzdiť pneumatiku? Bez ohľadu na podmienky, Max má všetko pod kontrolou. Či už prší alebo je sucho, jazdí v tréningu alebo v pretekoch.“

„V minulosti už vo voľných tréningoch jazdil na limite, potom prichádzali občasné chyby ako hodiny alebo nehoda. Ale kedy ste ho naposledy videli prebrzdiť tak, že jazdil s plôškou na pneumatike? Má to pod kontrolou. Je fantastické ho sledovať, je inteligentný, agresívny a rýchly. Všetko v jednom balení,“ dodal de la Rosa.

Súvisiace články