logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Chcem zabiť všetky prednosti svojich súperov

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 8. 2022

Fernando Alonso má nepopierateľný inštinkt zabijaka. Španielsky matador v tejto sezóne neraz ukázal, že k prirodzenej rýchlosti, ktorou vždy disponoval, pridal aj skúsenosti a ochotu ísť zakaždým až na hranu. Nijak pritom neskrýva, že aj to je súčasť jeho povahy, súťaživosti a túžby uspieť.

V tejto sezóne ste určite postrehli nejeden okamih, kedy sa Alonso pokúsil získať na svoju stranu čo i len najmenšiu výhodu. Napríklad v sobotnom rakúskom tréningu si čistil pravú, teda špinavú, časť štartového roštu v nádeji, že mu to pri štarte z tejto strany trate dá väčšiu šancu na lepší odpich. Napokon mu to neposlúžilo, keďže kvôli poruche do šprintu ani neodštartoval.

Podobne tak vo Francúzsku, kde v kolách pri nájazde na štartový rošt nedeľných pretekov, vychádzal z boxov veľmi pomaly. Potom pri prejazde prvou a druhou zákrutou volil veľmi netradičnú stopu. Pokúšal sa „nagumovať“ vnútornú stranu prvej zákruty a vonkajšiu stranu tej druhej. Pre ostatných bola táto strana trate príliš špinavá, ale Alonso si hovoril, že možno tadiaľ na štarte pretekov povedie jeho útok. Nakoniec sa to aj vyplatilo, keď na štarte prešprintoval Landa Norrisa a Georgea Russella, pričom využil aj časť trate, ktorú si pred štartom vyčistil.

Na jeho „ťahy“ počas kvalifikácie v Baku či počas nevydarenej zastávky v boxoch v Rakúsku si určite spomeniete bez väčšieho osviežovania pamäti.

Sám Alonso priznáva, že ho teší, keď si niekto takéto detaily všimne. Je to vraj dôkaz jeho ohromnej súťaživosti. Využíva svoje silné stránky a zároveň sa snaží odhaliť slabiny ostatných. „Áno, myslím, že som taký,“ povedal Alonso v rozhovore pre Motorsport.com ešte pred jeho prestupom do Aston Martinu. „Potrebujem zo seba vyťažiť sto percent a chcem zabiť prednosti všetkých ostatných. To však robím vždy, nech už hrám čokoľvek.“

„Zvykol som hrať tenis a keď som narazil na niekoho skutočne dobrého, posielal som mu vysoké lobované loptičky. Týmto spôsobom totiž dokážete ovplyvniť súperov rytmus, keďže je zvyknutý posielať vám veľmi tvrdé lopty.“

„Keď však pošlete na druhú stranu veľmi vysokú loptičku, robia chyby, pretože nepríde tak rýchlo, ako sú zvyknutí. Toto je moja jediná šanca, ako ich poraziť. Robím to automaticky,“ hovorí Alonso.

„Neplatí to len o pretekaní, skrátka musím zničiť silné stránky svojich súperov a maximalizovať tie svoje,“ dodal dvojnásobný šampión.

Súvisiace články

Diskusia