logo F1online.sk

Napätie medzi Georgeom a Lewisom môže narastať, obáva sa Wolff

Mercedes W13, Lewis Hamilton, George Russell
© Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková17. 8. 2022

Toto Wolff prezradil, ako v snahe zlepšiť formu svojho tímu študoval nevýrazné výsledky Manchestru United, ktoré svetoznámy futbalový klub v posledných rokoch dosahuje. Jeho cieľom bolo pochopiť, prečo veľké tímy nedokážu nadviazať na svoje úchvatné úspechy. Šéf Mercedesu okrem toho naznačil, že keď sa jeho stajňa vráti do boja o víťazstvá, medzi Lewisom Hamiltonom a Georgom Russellom to môže byť napäté.

Mercedes od sezóny 2014 jednoznačne dominoval svetu kráľovnej motoršportu, keď postupne zaknihoval osem víťazstiev v Pohári konštruktérov. Pokiaľ ide o jazdecký šampionát, v roku 2021 sa séria úspechov pretrhla. Sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona totiž porazil Max Verstappen, ktorý získal svoj premiérový titul.

V aktuálnej sezóne to dokonca vyzerá tak, že Mercedes môže na akúkoľvek trofej zabudnúť. Podobne ťažké obdobie zažíva aj futbalový klub Manchester United, čo si všimol aj samotný Toto Wolff. Po odchode Alexa Fergusona sa 20-násobní anglickí šampióni výrazne trápia. V snahe zabrániť opakovaniu podobných chýb sa šéf Mercedesu pozrel na to, prečo už červení diabli nie sú schopní dosahovať takého úspechy.

„Študoval som, prečo úžasné tímy nedokázali zopakovať veľké úspechy z minulosti. Žiadny športový tím nikdy nevyhral osem titulov za sebou a existuje na to veľa dôvodov. Základom všetkého je človek, ktorý sa uspokojí. Nemá toľko energie, ako mal predtým. Nie je už ani taký ambiciózny,“ tvrdí Wolff.

Šéf Mercedesu však súčasným stavom nie je až taký znepokojený, ako by sa mohlo zdať. „Často dostávam otázku: ,Ako veľmi je to ťažké? ’  Nemyslím si, že je to náročné, pretože som za celý svoj život zažil oveľa ťažšie obdobia, najmä mimo Formuly 1. Takže toto je ešte v rámci mojej komfortnej zóny. Povedal by som, že ma momentálne teší, keď sa mi nedarí, pretože verím, že to je základ pre dlhodobý úspech v budúcnosti. Vyhrali sme osemkrát za sebou šampionát, a to sa nepodarilo v žiadnom inom športe. Myslím si, že viem prečo.“

Kým pri najväčších úspechoch Mercedesu bol Hamiltonovým tímovým kolegom Valtteri Bottas, v aktuálnom ročníku zastáva Fínove miesto mladý pretekár George Russell, ktorý k strieborným šípom prešiel z Williamsu.

Medzi oboma pilotmi zatiaľ necítiť nevraživosť, Wolff sa však obáva, že sa to časom môže zmeniť. „Myslím si, že najväčším súperom pre Georgea a Lewisa bolo zatiaľ auto, nie tímový kolega alebo iní jazdci. A to bolo v niektorých ohľadoch určite výhodné. Používali rôzne riešenia a nastavenia s cieľom vymeniť si dojmy a užitočné informácie, aby sme sa dostali zo zlej situácie.“

„Keď bude cieľom vyhrávať preteky a získať titul majstra sveta, budem vám môcť povedať, či sa rešpekt, ktorý dnes medzi nimi vidím, ukáže ako dominantný faktor. Keď sa hrá o tie najvyššie méty, tak je prirodzené, že medzi jazdcami je určité napätie. Ak sa ale ľudia v zásade rešpektujú a vážia si jeden druhého, nikdy to nezájde príliš ďaleko,“ dodáva viedenský rodák.

Súvisiace články