logo F1online.sk

Norris: Stále nerozumiem tomu, ako som mohol v Imole skončiť na pódiu

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková17. 8. 2022

Lando Norris hovorí, že nečakaný zisk tretieho miesta v Imole mu dodnes „vyráža dych“.  Britský mladík stál vtedy na pódiu po boku Maxa Verstappena a Sergia Péreza, čo jeho samého vzhľadom na neuspokojivé tempo McLarenu prekvapilo.

McLaren v tomto ročníku nemôže pomýšľať na tie najvyššie priečky. V Pohári konštruktérov sú na piatom mieste, pričom pokiaľ ide o jazdecký šampionát, Lando Norris má evidentnú prevahu nad svojím tímovým kolegom Danielom Ricciardom, ktorý stále márne čaká na lepší výsledok.

Pri pohľade na doterajší priebeh sezóny samotný Norris priznal, že vzhľadom na výkonnostnú úroveň monopostov stajne z Wokingu doteraz pociťuje úžas z toho, že na aprílovej Veľkej cene Emilia Romagna dokázal skončiť tretí. Pre úplnosť treba dodať, že mu pomohla aj chyba súpera, keď Charles Leclerc nezvládol prejazd šikanou.

„Stále neviem, ako som sa mohol dostať na pódium s autom, ktoré sme mali! Vyráža mi to dych, najmä keď si uvedomím, o koľko rýchlejšie boli ostatné autá. Keď na to teraz spomínam, myslím si, že je to pravdepodobne jedno z mojich najlepších pódií. V kvalifikácii na mokrej trati som zajazdil celkom úžasné kolo, ale Alfa Romeo bola v pretekoch o pol sekundy na kolo rýchlejšia. Keby boli preteky len čisto o rýchlosti, bol by som asi 15. alebo tak nejako! Ale skončil som na stupňoch víťazov,“ čuduje sa pilot McLarenu.

Norris neskrýva radosť. „Bolo dobré vidieť, že sme sa zlepšili, že ideme správnym smerom. To vám vždy dodá viac motivácie, radosti a nádeje smerom do budúcnosti.

Skvelý výsledok prišiel len pár týždňov po úvodnom podujatí v Bahrajne, kedy oba McLareny skončili mimo bodovaných priečok. Rástli preto obavy, že tím čaká náročná sezóna, v ktorej bude naháňať svojich súperov v strede poľa.

Britská stajňa momentálne stráca v Pohári konštruktérov na štvrtý Alpine len štyri body. Norris je ohromený z toho, že sa McLarenu darí držať sa ich. „Pamätám si, že Fernando si v Austrálii takmer išiel po pole position. Na začiatku sezóny mali veľmi silné auto, avšak zaplietli sa do havárií a bola tam aj nejaká porucha.“

„Aj my sme odviedli veľmi dobrú prácu, a to bez ohľadu na auto. Všetko ostatné v tejto sezóne bolo dobrým krokom. Myslím tým stratégie, zastávky v boxoch, prácu tímu. V ostatných oblastiach, v ktorých sa môžeme naďalej zlepšovať, sme tiež podľa mňa odviedli veľmi dobrú prácu. To ma teší a dodáva mi to dobrú vieru v to, že ako tím ideme správnym smerom. Len to so zlepšovaním auta nejde tak rýchlo, ako by sme chceli,“ dodáva 22-ročný pretekár.

Súvisiace články