logo F1online.sk

Je na viac ako 90 percent isté, že skončíme na súde, hovorí Szafnauer o spore s Piastrim

Oscar Piastri
© Twitter/Oscar Piastri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2022

Alpine sa nevzdáva. Francúzsky tím je pevne presvedčený o tom, že práva na austrálskeho pretekára Oscara Piastriho patria výhradne im. Rezervný pilot Alpinu a jeho manažment však majú opačný názor. Podľa ich názoru už francúzsky celok práva stratil, pravdepodobne tým, že nevyužil opciu v jeho zmluve. Podľa šéfa Alpinu Otmara Szafnauera môže tento spor skončiť až v súdnej sieni.

Nestáva sa vôbec často, aby jeden jazdec spôsobil taký rozruch ešte predtým, než vôbec začal svoju kariéru vo Formule 1. Tímu Alpine dal najprv facku Fernando Alonso, ktorý svojich šéfov uisťoval o lojalite v čase, keď už mal podpísanú zmluvu s Aston Martinom. Francúzi po tejto nepríjemnosti oznámili, že Španiela v budúcej sezóne nahradí mladík Oscar Piastri. Ten to však okamžite odmietol s tým, že on za Alpine jazdiť nebude.

Vyzerá to teda tak, že Piastri je dohodnutý s McLarenom, hoci tam sa ešte nezbavili Daniela Ricciarda, ktorý má na rok 2023 platnú zmluvu. V Alpine sú presvedčení o tom, že Piastri patrí im a hodlajú za spravodlivosť bojovať aj súdnou cestou. Momentálne sú na riešenie tohto sporu príslušné orgány FIA, ale z Paríža sa možno čoskoro vydáme do londýnskych súdnych siení.

„Je na viac ako 90 percent isté, že sa obrátime na londýnsky Vyšší súd,“ prehlásil najnovšie Otmar Szafnauer pre tlačovú agentúru Reuters.

Niektoré renomované zdroje prišli prednedávnom s informáciou, že Ratifikačný výbor FIA dal dohode Piastriho a McLarenu požehnanie a tieto dve strany sa podľa názoru tohto orgánu dohodli platne. Szafnauer sa však v rozhovore pre Reuters netváril, že by o niečom takom vedel.

„Ak Ratifikačný výbor povie: ‚Vaša licencia je platná len v prípade, že budete jazdiť za Alpine‘ a Piastri na to odpovie: ‚To je skvelé, ale ja za nich nikdy jazdiť nebudem a radšej strávim rok sedením‘, potom sa musíte obrátiť na súd so žiadosťou o odškodnenie,“ prehlásil Szafnauer.

Je zrejmé, že najprv bude musieť prebehnúť konanie na pôde samotnej FIA. Ak by potom niektorá zo strán nebola s výsledkom spokojná, môže nasledovať žaloba na niektorom z britských súdov. Szafnauer pritom možnosť vymáhania náhrady škody od Piastriho nenaznačil po prvýkrát.

„Ešte sme si nesadli s účtovníkmi, aby sme zistili, koľko sme naňho minuli. Ak sa však obrátime na súd, tak to budeme musieť urobiť,“ povedal Szafnauer.