logo F1online.sk

Aj Ocon dokáže ťahať Alpine, nepochybuje Otmar Szafnauer

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala4. 8. 2022

Alpine len pár dní dozadu riešil pretlak pilotov, dnes ich má nedostatok. Dokonca aj Oscar Piastri už dáva od francúzskej stajne ruky preč. Nuž a ak by aj všetko dopadlo tak, ako si Alpine želá, vyvstáva otázka, či niekto z dvojice Esteban Ocon a Oscar Piastri dokáže nahradiť Fernanda Alonsa v pozícii tímového lídra. Otmar Szafnauer o tom nepochybuje.

Najskôr si Alpine vyberal medzi troma kvalitnými jazdcami, no dnes sa zdá, že má v rukách už len jedného. Medzi Oscarom Piastrim a Alpinom to smrdí právnickými ťahanicami. Francúzsky tím teda bude musieť staviť na svojho jazdca, ktorý má kontrakt až do roku 2024, a podľa jeho spätnej väzby vyvíjať budúcoročné auto.

Otmar Szafnauer je presvedčený, že z Ocona sa môže stať plnohodnotný líder. “Esteban má obrovský talent. Dokáže viesť tím a určite sa bude len zlepšovať a zlepšovať. Už teraz má na konte jedno víťazstvo a tento rok nazbieral pekný bodový balík. Do štartu budúcej sezóny toho bude vedieť ešte viac.”

Esteban Ocon je dokonca v hodnotení jazdcov vyššie než Fernando Alonso, ktorého poráža v pomere 58:41. Netreba sa však pozerať len na tieto čísla a treba uznať, že Fernando Alonso mal v aktuálnej sezóne neskutočnú smolu. Bez nej mohol mať aj dvakrát toľko bodov.

Szafnauerovo presvedčenie však nie je založené na vode. S Estebanom Oconom kedysi pracoval vo Force Indii, a dnes spoločne pôsobia v Alpine. Francúzov potenciál by mu mal byť známy, rovnako tak z prvej ruky vidí progres, ktorý za tie roky spravil.

“Pracoval som s ním vo Force Indii, to bolo za čias, keď na pozícii jeho tímového kolegu bol Sergio Pérez. Vtedy bol rovnako rýchly ako Sergio a zároveň aj neľútostný pretekár. Môžete si spomenúť, že v tých časoch na štartovom rošte zakaždým stáli vedľa seba. V pretekoch sa občas dokonca zrazili,” spomína na časy dávno minulé Szafnauer.

“Nuž a videli sme, čo dokáže Sergio,” pokračuje na margo pilota, ktorý je už v Red Bulle stálym hráčom. O ňom však nie je tento rozhovor, je o Oconovi: “Pri Fernandovi je to o tom istom. Fernando má schopnosť a talent, aby v aute veľmi rýchlo odjazdil skvelé kolo. Stačia mu tri-štyri kolá a je na 99,9 percentách potenciálu. Tá extra desatina percenta príde po pár kolách.”

“Na druhej strane Esteban potrebuje o čosi viac času, aby z auta dostal maximum, no v konečnom dôsledku sa v sobotu aj v nedeľu dokáže dostať do toho súboja. Ešte stále sa musí naučiť, ako sa tam dostať o čosi skôr, ale pracujeme s ním na tom,” doplnil.

Súvisiace články