logo F1online.sk

Szafnauer: Návrat Ricciarda by nebol problém

Daniel Ricciardo
© Renault Sport
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková3. 8. 2022

Svetom kráľovnej motoršportu otriasa ďalšia neprehľadná kauza. Tím Alpine v utorok večer oznámil, že od budúcej sezóny zaň bude jazdiť talentovaný pretekár Oscar Piastri. Ten to však poprel, pričom doposiaľ nepotvrdené správy hovoria o tom, že sa dohodol s McLarenom. Vo francúzskej stajni stále dúfajú, že mladý Austrálčan zaujme miesto po Fernandovi Alonsovi. Úplne vylúčený však nie je ani príchod Daniela Ricciarda.

V Alpine sú dnes pevne presvedčení o tom, že ich zmluvu s Piastrim nie je možné účinne právne napadnúť. „Veríme, že naše vyhlásenie je z právneho hľadiska správne, ale nemáme k tomu čo dodať.“

Náhla dostupnosť Alonsovej sedačky skomplikovala situáciu pre všetky zúčastnené strany. Ak to s Piastrim predsa len nevyjde, Francúzi sa budú musieť poobzerať po niekom inom. V súvislosti s tým sa šíria zákulisné špekulácie, že do Alpinu by prišiel Daniel Ricciardo, ktorý v aktuálnom ročníku podáva neuspokojivé výkony v McLarene.

Zaujímavé je, že rodák z Perthu už v Alpine (vtedajší Renault) pôsobil. Tím však po dvoch rokoch opustil a od sezóny 2021 sadol do kokpitu McLarenu po boku Landa Norrisa. Toto jeho rozhodnutie samozrejme vtedajšie vedenie Renaultu neprijalo dobre. Aktuálne je ale šéfom stajne Otmar Szafnauer, ktorý Ricciarda vyslovene neodmieta, prioritou je však preňho Piastri.

„Keď sa pozriete napríklad na Fernanda, ten stále niekam prichádza a odchádza a stáva sa to aj iným jazdcom. Nemyslím si, že by to bol nejaký problém. V prvom rade sa ale musíme sústrediť na naše plány, ktoré máme ohľadom nasledujúcich pretekov. K ich naplneniu nám pomôže ten najlepší jazdec, akého môžeme mať, pričom máme niekoľko možností. Vedľa Estebana Ocona chceme posadiť toho najlepšieho jazdca, aby sme mohli napredovať,“ zdôraznil Szafnauer ešte pred Piastriho vyjadrením na sociálnych sieťach.

Šéf Alpinu okrem toho v utorok povedal, že nepochybuje o tom, že jeho tím má na Piastriho nárok. „Máme právo si ho vziať. Máme prednosť.“ Situáciu prirovnal k udalostiam z roku 2005, keď sa zdalo, že Jenson Button odíde do Williamsu, ale po právnických ťahaniciach nakoniec zostal v tíme British American Racing.

„Som tu dostatočne dlho na to, aby som videl, ako sa podobné veci naozaj odohrávajú. Keď Jenson Button podpísal zmluvu s Williamsom a nakoniec aj tak ostal v BAR, nebol to absolútne žiadny problém. Chcem tým však povedať, že viem, že Oscar je iný ako Jenson. Dúfajme, že my sa touto cestou nebudeme musieť vydať. U Buttona bol predpoklad, že chce ísť niekam inam. Takže dúfam, že toto nie je ten prípad,“ dodal 57-ročný rodák z Rumunska.

Súvisiace články