logo F1online.sk

Alpine potvrdil náhradu za Alonsa! Podľa očakávania je ňou Oscar Piastri (aktualizované)

Oscar Piastri
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2022

Alpine za Fernandom Alonsom netrúchlil dlho a zamedzil všetkým špekuláciám okolo Daniela Ricciarda i ďalších potenciálnych mien. Nástupcom španielskeho šampióna sa stane nesmierne talentovaný junior stajne Oscar Piastri.

Špekulovalo sa o tom nesmierne dlho. Austrálsky mladík má za sebou nesmierne pôsobivú juniorskú kariéru, keď získal tituly vo Formule 3 i Formule 2 už ako nováčik. Niečo také je v juniorských šampionátoch nesmierne vzácne, v nedávnej minulosti to dokázali prakticky len Charles Leclerc a George Russell. Rodák z Melbourne získal medzi rokmi 2019 a 2021 celkovo tri juniorské tituly a okamžite sa pasoval do pozície hlavného kandidáta na posun do F1.

Alpine, do ktorého akadémie Oscar patrí, mu však nedokázal v tomto roku nájsť miesto. Vo vlastnom tíme počítal s Estebanom Oconom a Fernandom Alonsom. Piastri tak dostal úlohu rezervného a testovacieho pilota, z ktorej pokračuje v príprave na kariéru vo Formule 1.

Dlho to však vyzeralo, že ju nezačne vo svojom materskom Alpine, kde naďalej rátali s duom Alonso – Ocon. Hovorilo sa, že Piastri pôjde na rok či dva „hosťovať“ do Williamsu, kde vraj hľadajú náhradu za Nicholasa Latifiho, s ktorého výkonmi nepanuje spokojnosť. Takisto sa špekulovalo, že Oscarov manažér Mark Webber „snorí“ v tábore McLarenu a snaží sa ho dostať do sedačky v prípade, že vo Wokingu sa rozhodnú zamávať Danielovi Ricciardovi.

Nič také sa však napokon nestane. Po senzačnom zvrate udalostí a Alonsovom nečakanom odchode, nemal Alpine dlho nad čím premýšľať. Hneď na druhý deň cez svoje sociálne siete informoval, že Alonsovým nástupcom sa stane Oscar Piastri.

Sám jazdec to však zatiaľ nijako nekomentoval. Jeho vyjadrenia sa neobjavili ani v správe Alpinu, ani na sociálnych sieťach austrálskeho pretekára. Niektorí pozorovatelia už na sociálnych sieťach špekulujú o tom, či je dohoda naozaj spečatená a uvádzajú, že Austrálčan by mohol byť práve uprostred rokovaní s McLarenom.

Našlo sa len vyjadrenie jeho šéfa Otmara Szafnauera: „Oscar je žiarivý a vzácny talent. Sme hrdí na to, že sme ho sprevádzali a podporovali na jeho ceste skrz juniorské šampionáty. V priebehu našej štvorročnej spolupráce sme mohli sledovať, ako sa rozvíja a dospieva na jazdca, ktorý je viac než schopný posunúť sa do Formuly 1. Ako náš rezervný pilot sprevádzal tím na trati, v priebehu testov a sledoval ho aj pri práci v továrni. Ukázal svoju vyspelosť, prísľub a rýchlosť, vďaka ktorým si zabezpečil svoj posun do druhej sedačky nášho tímu po boku Estebana Ocona. Veríme, že toto duo nám poskytne kontinuitu, ktorú potrebujeme na dosiahnutie nášho dlhodobého cieľa – bojovať o víťazstvá a tituly.“

V Alpine zároveň jedným dychom potvrdili aj zotrvanie Estebana Ocona, ktorý má platnú zmluvu až do konca sezóny 2024.

Aktualizované 20:05: Necelé dve hodiny po stanovisku Alpinu sa Piastri ohradil a odmietol, že v budúcej sezóne bude jazdiť za francúzsky tím. Na svete je tak nová kontroverzia. Piastri vraj nič nepodpísal, Alpine vydal tlačové stanovisko bez jeho súhlasu a on za tento tím v budúcej sezóne jazdiť nebude.