logo F1online.sk

Bottas sa chcel poistiť, rokoval aj s inými tímami

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 8. 2020

Valtteri Bottas má už svoju budúcnosť zaistenú. V Mercedese strávi aj nasledujúcu sezónu a vzhľadom na aktuálnu silu strieborných šípov bude opäť s prehľadom zbierať pódiá. Predĺženie jeho zmluvy však ešte pred pár týždňami nebolo také jednoznačné. A aj preto Bottas skúmal, či by v prípade potreby nemohol zakotviť v inom tíme.

Fín vo štvrtok prezradil, že rokovania s Mercedesom sa začali po Veľkej cene Štajerska. Vraj šlo o pomerne jednoduchý proces, ktorého výsledok sme sa dozvedeli včera. Bottasovi má za sezónu 2021 pristáť na účte približne 13 miliónov eur, píšu britské médiá.

“Myslím, že tentoraz všetko prebehlo hladko,” zhodnotil rokovania Valtteri Bottas. “V podstate sme sa dohodli, a to ešte predtým, než sme vedeli, ako bude táto sezóna vyzerať, že to uzavrieme do júna. Do júna sme ale nezačali ani pretekať. Povedali sme si teda — koncentrujme sa na prvých pár pretekov a potom sa o tom porozprávame.”

Tento odklad začiatku sezóny otriasol Formulou 1. Všetko spustilo Ferrari, keď nepredĺžilo zmluvu Sebastianovi Vettelovi. Ten bol zrazu spájaný aj s Mercedesom a Bottas vytušil, že o miesto by mohol prísť.

“Áno, rokoval som aj s inými tímami, môžem to potvrdiť,” zareagoval Bottas v rozhovore pre ESPN. “Ešte predtým, ako sme začali pretekať, sa veci začali hýbať, pokiaľ ide o tímy a jazdcov.”

“Tím mi dal jasne najavo, že skôr, ako sa začnú preteky, nikoho nepodpíšu. Potrebovali čas na to, aby sa na preteky pripravili. Ja som si pomyslel, že sa pre istotu poobzerám aj po iných možnostiach. Keby ma z nejakého dôvodu nevzali,” vysvetľuje druhý muž šampionátu. “Nechcem zachádzať do úplných detailov ohľadom toho, ako ďaleko zašli tie rokovania, ale obzeral som sa, čo je v prípade potreby voľné.”

Valtteri Bottas dostal opäť len jednoročný kontrakt. To je z pohľadu tímu veľmi dobré; ak bude chcieť Bottas pomýšľať na zotrvanie v tíme aj ten ďalší rok, tak sa bude musieť príkladne správať. Nemôže si dovoliť rozpútať v Mercedese také peklo, o aké sa postaral Nico Rosberg.

Bottas nemal na výber, Mercedes mu dal len jednu možnosť: “Keby som dostal ponuku na viacročný kontrakt, podpísal by som ho, to určite. Ale opäť sme sa s tímom rozhodli ísť touto cestou. To je všetko, čo mi vedeli ponúknuť, tak som to vzal.”

“Aj keď Lewis v šampionáte vedie s 30-bodovým náskokom, stále je tu šanca vyhrať titul. A viem, že aj budúci rok dostanem šancu, ak budem podávať dobré výkony,” chlácholí sa bývalý pilot Williamsu. “Viac nepotrebujem. Niekedy je dobré sa pozrieť na veci krátkodobo, a to bude pre vás dobré aj z dlhodobého pohľadu. Ak chcem získať titul, musím byť v tomto tíme. Ak je to hoci aj na jeden rok, vezmem to.”

Súvisiace články