logo F1online.sk

Keby neštrajkovalo DRS, obsadili by sme prvý rad, myslí si Hamilton

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2022

Mercedesu sa v aktuálnej sezóne čoraz častejšie darí obsadzovať pozície v najlepšej trojke, no na najvyššom stupienku až doteraz nestál. Georgeovi Russellovi sa to dokonca podarilo v kvalifikácii, ktorá rozhodne nepatrí medzi silné stránky monopostov W13. Lewis Hamilton bol však presvedčený, že dnes mohol stáť vedľa svojho kolegu, možno aj pred ním.

Lewis Hamilton sa v poslednom pokuse nedokázal zlepšiť, no má to svoj objektívny dôvod. Na začiatku kola totiž zistil, že mu prestal fungovať mechanizmus DRS, ktorý sa na Hungaroringu používa na cieľovej rovinke a tiež medzi prvou a druhou zákrutou. Bez pomoci otvoreného zadného krídla ani nemalo zmysel dokončovať kolo a nádejať sa, že sa ešte dokáže zlepšiť.

“Obrovská gratulácia Georgeovi. Získať prvú pole position je úžasný pocit a je to nesmierne dôležité aj pre náš tím,” uvedomuje si hodnotu tohto kvalifikačného víťazstva Lewis Hamilton. “Neviem, kde sa tá rýchlosť odrazu nabrala. Prišla úplne znenazdajky, to je obrovské pozitívum.”

Osemnásobný víťaz VC Maďarska dostal pred novinármi úlohu zamyslieť sa aj nad tým, či by Mercedes získal kvalifikačné double, keby v Q3 na jeho monoposte všetko fungovalo. “Určite,” neváhal s odpoveďou. “Prvý rad bol rozhodne na dosah, bolo by skvelé získať ho pre náš tím, ale aj takéto veci sa môžu stať. Je to frustrujúce, že konečne po tom trápení sme nedokázali zabojovať o prvý rad, ale prídu aj ďalšie príležitosti.”

Skúsenejší z dvojice jazdcov strieborných šípov je pripravený v nedeľu pomôcť svojmu tímovému kolegovi podobne, ako to vlani spravil Fernando Alonso pre Estebana Ocona. Piloti Ferrari by sa teda pri načasovaní zastávok v boxoch mali mať na pozore, aby náhodou po nich nespadli za Hamiltona. “Ja v nedeľu spravím, čo budem môcť, aby som ho podporil. Na tejto trati by z jeho pozície mal vyhrať, nuž a ja sa pokúsim nájsť si cestu smerom hore.”

V Mercedese majú pred sebou hlavolam, ktorý je zatiaľ nad sily inžinierov. Po Francúzsku, kde sa strieborným šípom celkom darilo, sa totiž v piatkových tréningov dramaticky prepadli. A hľa, prišiel nový deň, prišla sobota, a Mercedes je opäť na výslní.

Podľa Hamiltona je “šialené”, ako kolísajú výkony monopostu W13. “Teraz netuším, ako na tom budeme po stránke pretekovej rýchlosti. Včera sme boli pomalí, ale možnože sme odrazu niečo objavili. Ak áno, tak to je skvelé a dúfam, že zajtra obaja budeme môcť zaútočiť.”

“Auto bolo úplne iné, v noci sme odviedli množstvo práce, chlapci v továrni intenzívne pracovali na simulátore. V treťom tréningu sme to ešte necítili, ale v kvalifikácii sme mali pocit, že auto ožilo,” hodnotí rodák zo Stevenage.