logo F1online.sk

Wolff sa Hamiltonovi ospravedlnil za problémy, mohol stáť vedľa Russella

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2022

Predstavitelia Mercedesu museli mať v sobotu rozpačité pocity. Na jednej strane George Russell získal pole position, na druhej však Lewis Hamilton skončil až na siedmom mieste. Šéf tímu Toto Wolff preto chváli debutanta na pole position a zároveň sa za problémy ospravedlňuje sedemnásobnému šampiónovi.

George Russell šokoval celý padok, keď v poslednom kole preskočil dokonca aj oboch jazdcov Ferrari a kvalifikáciu vyhral. Lewis Hamilton bol o to viac sklamaný, že ho od tímového kolegu delili Ferrari, Lando Norris aj oba Alpiny.

“Prepáč za ten malér s DRS,” ozval sa vo vysielačke Toto Wolff, keď Hamilton zamieril do boxov. Svojho pilota upokojoval aj tým, že v nedeľu nebude musieť predbehnúť ani jeden monopost Red Bullu, ak bude chcieť pomýšľať na štvrté miesto či pódium. “Máš za sebou Verstappena aj Péreza. Mal by si predbehnúť len Norrisa, Ocona a Alonsa, aby sme sa z toho dostali.”

Lewis Hamilton po svojom poslednom pokuse vyhlásil, že sa “pokúšal otvoriť zadné krídlo, no nešlo to”. Šéfa tímu to preto mrzelo. “V takýchto chvíľach sa od radosti z pole position idete až rozplakať, no zároveň viete, že aj on mal dosť dobré auto na to, aby bol vpredu spolu s Georgeom. Máme trochu zmiešané pocity.”

Teraz sa však treba koncentrovať na Russellovu stranu garáže a zistiť, prečo všetko tak dokonale fungovalo. Mercedes si podľa Wolffa bude musieť z dnešného dňa pozapisovať absolútne všetko, čo spravil, vrátane toho, čo inžinieri pili a jedli, aby dokázali takýto výkon napodobniť aj nabudúce.

Tušili pred kvalifikáciou, že to dopadne takto dobre? “Jasné, že sme to vedeli. Do letnej prestávky sme chceli ísť na pohodu a až po tom sa do toho opäť začať miešať,” rozosmial sa Wolff, a následne pokračoval už v serióznejšom duchu: “Pravda je však taká, že už od začiatku kvalifikácie sme videli, že sme mali pneumatiky v správnom okne. Auto bolo správne vyvážené, všetko to klaplo. George jazdil skvele a s postupom času si budoval sebavedomie, keďže mal priľnavosť. A toto je výsledok.”

Čo tento výsledok znamená pre Mercedes z hľadiska celej sezóny? Uvidíme po letnej prestávke veľký návrat Mercedesu na popredné priečky? V Brackley nechcú predbiehať, najskôr treba úspešne uzavrieť víkend v Budapešti. “Jedna lastovička leto nerobí. Toto je však slušný výsledok, doteraz sme vždy z hľadiska jedného kola strácali, zrazu stojíme na pole position. Uvidíme, čo s tým vieme spraviť v nedeľu. Ak budeme mať rýchlosť, opäť by sme sa mali pozabávať na čele.”

“Myslím si, že ak si na štarte udrží svoju pozíciu a po prvom kole bude stále na nej, odjazdí slušné preteky a aj zastávky budú fajn, tak prečo nie? Môžeme vyhrať,” vyhlásil na margo Russellových vyhliadok Wolff.