logo F1online.sk

McLaren nám robí veľké starosti, pripúšťa Alonso

Fernando Alonso na obrazovke
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2022

Esteban Ocon a Fernando Alonso sa vracajú na “miesto činu”. Tu pred rokom po ukážkovej spolupráci dokázali zvíťaziť, keď Alonso šikovne brzdil Lewisa Hamiltona a Ocon si postrážil Sebastiana Vettela. Istotne by obaja boli radi, keby si niečo také mohli zopakovať aj túto nedeľu, no po piatku im je jasné, že v prvom rade sa treba popasovať s iným súperom.

Po úvodných tréningoch môžeme konštatovať, že Hungaroring McLarenu vyhovuje. Alpine tu však bude mať o niečo náročnejšiu úlohu, keďže francúzsky tím obyčajne ťaží zo svojho veľmi efektívneho aerodynamického balíka, vďaka ktorému na rovinkách dosahuje najvyššie maximálky v celom štartovom poli. V Maďarsku sú však rovinky veľmi krátke.

“Ja sa cítim dobre, ale bol to náročný deň na pochopenie pneumatík,” rozhovoril sa Fernando Alonso, narodeninový oslávenec a šiesty muž piatkového programu. Gumy mu robili starosti. “Každá z týchto troch zmesí sa správa úplne inak.”

V sobotu a v nedeľu to nebude o nič lepšie, keďže má pršať a ochladiť sa. Dnešné dáta teda inžinierom veľmi nepomôžu. “Bolo veľmi horúco a zajtrajšia predpoveď hlási možný dážď. V nedeľu zas bude chladnejšie. Neviem teda povedať, koľko užitočných dát sme dnes nazbierali. Avšak, z auta som mal pocit, že je rýchle, takže som rád.”

Čo však McLaren? Lando Norris zajazdil druhý najlepší čas a na šiesteho Alonsa získal štyri desatiny sekundy. To musí robiť Alpinu starosti, najmä, keď si uvedomí, že v nedeľu len sotva niekoho predbehne.

“No, áno,” rozosmial sa Alonso prikyvujúc, že chlapci z McLarenu robia v strede poľa šarapatu. “Dnes boli veľmi rýchli, no veľmi rýchli boli aj na okruhu Paula Ricarda. Zdá sa, že nedávno niečo objavili, čo im pomáha po stránke výkonov. Robí nám to starosti, ale ak mám byť úprimný, už len v našom tíme sa toho deje toľko, že sme sa nestihli tak detailne pozerať na ostatných.”

“Zdá sa, že sú rýchli. V kvalifikácii veľmi rýchli, ukázalo sa to už vo Francúzsku,” zapojil sa do tejto debaty aj Esteban Ocon, ktorý v druhom tréningu zajazdil trinásty najlepší čas. “Určite nás čaká dlhý súboj. Tu sa predbieha ťažšie ako vo Francúzsku, takže musíme zistiť, ako by sme ich zajtra mohli dostať. Ale áno, momentálne vyzerajú byť veľmi rýchli.”

Esteban Ocon sa na Hungaroring tešil, veď vlani tu získal svoje prvé víťazstvo vo Formule 1. “Je super sa opäť porátať s touto traťou. Odvtedy prešiel rok a mám z toho dobré pocity. Je to úžasný okruh, baví ma tu pretekať.”

“Máme za sebou dva slušné tréningy, azda dve posledné možnosti sa niečo naučiť pred ďalšími suchými jazdami. Počasie bude v sobotu zaujímavé,” pokračoval francúzsky jazdec, ktorý sa na dážď aj teší, veď s ním rastie pravdepodobnosť, že sa udeje niečo šialené a niekto, napríklad Alpine, to využije. “Áno, dážď nám to trochu okorení. Vždy je to zaujímavé, takže dúfam, že aj zajtrajšia kvalifikácia bude poriadne ostrá.”

Súvisiace články