logo F1online.sk

Leclerc odmieta pokľaknutie, prekážajú mu násilné protesty

Lewis Hamilton – pokľaknutie vo Veľkej Británii
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2020

Formula 1 organizačne zvládla pokľaknutie na Veľkej cene Veľkej Británie na výbornú, no skupinku jazdcov, ktorá pokľaknúť odmieta, to nijako nezmenšilo, práve naopak. Pridal sa k nej Kevin Magnussen. Charles Leclerc je už od začiatku proti pokľaknutiu, čo zdôvodňuje tým, že nechce podporovať násilnícke protesty.

Protesty v spojených štátoch sa dostali do médií nielen kvôli myšlienke, za ktorú bojujú. Azda ešte častejšie sme v správach mohli vidieť obrázky rabujúcich demonštrantov, ktorí sa nezastavili pred ničím. V takom prípade však aj menšina dokáže narobiť oveľa väčší rozruch ako potichu demonštrujúca väčšina. Ľudia si protesty začnú spájať s násilím.

Charles Leclerc práve to nechce podporovať. “Ja som proti rasizmu. Bojujem proti nemu a som rád, že Formula 1 využíva svoju platformu na to, aby svetu ukázala tú správnu cestu,” vyslovil sa Monačan v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport.

“Ale nechcem pokľaknúť, pretože mnohé z tých protestov po celom svete sú násilné. Ja neakceptujem násilie v žiadnej jeho podobe. Nepáči sa mi, že politici začínajú tieto protesty zneužívať na ich vlastné ciele,” pokračoval pilot Scuderie.

Leclercovi to časť verejnosti vyčítala, no ten si za svojím rozhodnutím stojí. “Formula 1 nám dala na výber, že k tomu môžeme pristúpiť ako budeme chcieť. V Rakúsku sme sa všetci postavili vpredu na rošt. Na tričkách sme mali jasne napísané koniec rasizmu, čo je hlavný odkaz, ktorý sme chceli vyslať do sveta.”

“Každý má právo sa prejaviť tak, ako chce. Presne to som aj spravil, chcel som stáť. Sklonil som hlavu, aby som prejavil rešpekt. A áno, som absolútne proti rasizmu,” ohradil sa voči komentárom, ktoré to spochybňovali.

“Na sociálnych sieťach som videl pár vecí… Hnusí sa mi, že niekto označí iného za rasistu len preto, že nepokľakol. To podľa mňa nie je správne a rozhodne to o mne neplatí. Chcel som k tomu pristúpiť takto,” dodal Leclerc.

Súvisiace články