logo F1online.sk

Verstappen má jasno: Na suchu sa Ferrari nemôžeme rovnať

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 7. 2022

Pred začiatkom víkendu na Hungaroringu sa nemálo hovorilo o tom, že prichádzame na trať, ktorá by typologicky mala viac sedieť Ferrari. Pohľad na prvé dva voľné tréningy to aj potvrdil. Síce jeden nikdy nevie, ale piloti Red Bullu Max Verstappen i Sergio Pérez tušia, že ich RB18 na monopost F1-75 tímu z Maranella nestačí.

Red Bull však nemá žiadny dôvod na znepokojenie. Po prvé, stále je len piatok a v noci sa na simulátore v továrni bude tvrdo pracovať, a po druhé, Red Bull má v oboch šampionátoch komfortný náskok. Favorit pred zvyškom víkendu však zostáva nezmenený.

„Myslím, že sú o niečo pred nami a bude pre nás ťažké ich poraziť,“ zhodnotil piatok na Hungaroringu zo svojho pohľadu Max Verstappen. „Cez noc sa pokúsime našu stratu zredukovať čo najviac a uvidíme, čo nám prinesie sobotné počasie.“

„Myslím si však, že na suchej trati sa Ferrari nemôžeme rovnať, možno na vode to dokážeme, ktovie,“ dodal Max.

Toto je trať na ktorej potrebujete čo najviac prítlaku. Rýchlosť na rovinkách tu nezohráva žiadnu rolu a tímy sem prichádzajú s monackou konfiguráciou. Poučenie z doterajšieho priebehu sezóny teda hovorilo jasne v prospech Ferrari. „Podľa očakávania to tu pre nás bolo trochu zložité. Len som sa snažil nájsť vyváženie medzi rýchlymi a pomalými zákrutami. Niekedy to fungovalo dobre, inokedy to zas bolo zložitejšie. Čaká nás ešte trochu práce,“ dodal Max.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez bol v piatok o niečo viac pozadu. Nadväzuje tak na svoje výkony a výsledky z posledných týždňov. Napriek optimizmu to zatiaľ nevyzerá, že by sa Checo z krízy v Maďarsku dokázal vyhrabať a na Hungaroringu ho sužovala značná nedotáčavosť.

„Bol to deň plný skúšania najrôznejších kúskov v snahe nadobudnúť v aute patričný komfort,“ zhodnotil piatok vo svojom podaní Sergio Pérez. „Myslím si, že sme získali dobrú predstavu, snáď budeme v sobotu schopní ukázať, čo sme sa naučili a pretransformovať to do kvalifikačného i pretekového tempa.“

„Som dosť optimistický, ale Ferrari dnes určite vyzeralo byť veľmi silné. Rozhodne sú veľmi, veľmi rýchli. Verím, že zajtra dokáže dážď trochu zamiešať poradím. Už sa na to teším,“ dodal Pérez.

Súvisiace články