logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Seb za mnou vždy stál, je mi z jeho odchodu smutno

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 7. 2022

Legendy. Jedenásť titulov majstra sveta, 156 víťazstiev, 160 pole positions a 309 pódií, taký je štatistický súčet dvoch z najväčších osobností nielen tejto generácie, ale Formuly 1 vo všeobecnosti. Lewis Hamilton a Sebastian Vettel spolu prežili na okruhoch dlhé roky a množstvo súbojov, no teraz sa ich spoločná cesta vlastne rozchádza. Čo však na dvojici Lewis Hamilton – Sebastian Vettel udiví možno najviac nie sú čísla, ale rešpekt a priateľstvo, ktoré si dokázali vybudovať.

Asi nijak neprekvapí, že kolegovia a súperi zasypali Sebastiana návalom vďaky a chvály. Lúči sa veľká osobnosť, ktorej stopa bude navždy nezmazateľne zapísaná v dejinách tohto športu.

„Nemal som veľa času nad tým premýšľať, dozvedel som sa to dnes ráno, ale tak trochu som tušil, že to príde, pretože tu boli isté náznaky. Uvedomiť si to je však niečo celkom iné,“ povedal novinárom na Hungaroringu Lewis Hamilton.

„Je smutné, že končí. Nemal som veľa času premýšľať o celej tej ceste, ktorú sme spolu prešli. Ale keď hovorím o ceste, ktorou som si v tomto športe prešiel, tak som sa častokrát cítil osamelý. Povedal by som, že on bol jedným z mála, vďaka ktorému som sa tak osamelo necítil,“ hovorí Lewis.

„Veľakrát sa za mňa postavil, pamätám si, myslím, že to bolo v roku 2007 (2008, pozn. red.) v Magny-Cours, ako veľmi otvorene prehovoril na stretnutí jazdcov pred podujatím. Vedel som, že sa z neho stane veľmi silná osobnosť tohto športu. Videl som jeho úspechy a videl som, ako dáva ostatným prednosť pred sebou, nebál sa hovoriť a stál si za tým, čomu sám veril.“

„Častokrát hovoríme o legendách tohto športu, ja sám nemám toto označenie alebo titul rád, myslím si však, že on je rozhodne jeden z najskvelejších ľudí, akých sme tu videli. Potrebujeme viac takých, ako je on,“ hovorí sedemnásobný šampión o štvornásobnom šampiónovi.

„Je veľmi smutné, že oňho prídeme, ale viem, že tam vonku bude robiť skvelé veci a vždy zostaneme priateľmi. Dúfam, že nájdeme iné veci, ktoré budeme môcť urobiť spolu,“ dodal Lewis.

Obaja prišli do tohto športu približne v rovnakom čase a obaja sa stali veľkými osobnosťami tejto generácie Formuly 1. Párkrát sa spolu stretli v priamom súboji o titul, najpamätnejšie určite budú ich súboje v rokoch 2010, 2017 a 2018. Ich boje však neboli poznačené žiadnymi veľkými kontroverziami, hoci incident v Baku 2017 či Kanade 2019 sa fanúšikom vybaví okamžite a bez dlhého premýšľania.

„Ako pretekár bol neuveriteľne rýchly, veľmi inteligentný, inžiniersky vybavený a na trati vždy precízny. Nikdy neobviňoval druhých z chýb a vždy vedel zdvihnúť ruku, keď sám urobil chybu, čo som vždy považoval za veľmi čestné,“ hovorí Hamilton.

„Keď sme boli mladší, nemali sme čas zastaviť sa a pobaviť o živote a veciach, na ktorých nám naozaj záleží. Postupom času sme sa však začali vídať, začali sme podnikať odvážne kroky a stáť si za vecami, v ktoré veríme,“ povedal britský šampión.

„Navzájom sme sa podporovali – on ma veľmi podporoval a rád by som si myslel, že aj ja som podporoval jeho. Uvedomili sme si, že toho máme spoločného viac, ako len vášeň pre pretekanie. Vystúpil, aby sa pokúsil urobiť niečo dobré s platformou, ktorú tu máme.“

„Myslím si, že práve preto je pre mňa veľmi odlišný od všetkých ostatných jazdcov, ktorí tu boli v minulosti a sú aj v súčasnosti,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia