logo F1online.sk

To bol deň! Hamilton bol po pretekoch dehydrovaný, ale šťastný

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2022

Mercedes a jeho neotrasiteľná spoľahlivosť opäť úradovali. Pretrvávajúce problémy a chyby Ferrari spolu s trápiacim sa Sergiom Pérezom tomuto tímu umožnili vo Francúzsku vybojovať dvojité pódium. Nie, Mercedes si ešte nemôže povedať, že je späť. Tento výsledok si však môže vychutnať plnými dúškami. Spokojný bol aj Lewis Hamilton, hoci po ťažkých pretekoch bola z jeho výrazu cítiť veľká únava.

Sedemnásobnému šampiónovi totiž v najhorúcejších pretekoch sezóny nefungovalo zásobovanie nápojom. Počas pretekov pri teplote vzduchu cez 30 stupňov a teplote asfaltu cez 55 stupňov to tak nebolo vôbec ľahké. Opäť to dokazuje, akí brilantní športovci piloti Formuly 1 sú.

„Je to fantastický pocit. Áno, je pravda, že som trochu dehydrovaný. Zásobovanie nápojom v priebehu celých pretekov nefungovalo. Niečo také som si vyskúšal vôbec po prvýkrát. Skrátka z nej nič netieklo,“ skonštatoval po pretekoch Hamilton.

„Ale poviem vám, to bol deň! To bol víkend! Som strašne hrdý na tím, toto je pre nás neuveriteľný výsledok. Vyhrávanie pretekov a dosahovanie takýchto výsledkov závisí od celkového balíka. Samozrejme vieme, že nemáme také tempo, ako dva tímy pred nami. Spoľahlivosť je však fundamentálnou súčasťou celého toho procesu. Som teda hrdý na tím, vďaka ktorému máme takú spoľahlivosť, akú máme,“ hovorí Hamilton.

Mercedes bol v kvalifikácii takmer o sekundu pomalší ako Ferrari. V pretekoch sa však dokázal držať, hoci vyhodnocovanie pretekového tempa je po dnešku dosť náročné. Faktom je, že Leclerc s Verstappenom sa v úvode rýchlo odpútali. V ďalšej fáze však Hamilton jazdil porovnateľné časy ako líder a nedal Sergiovi Pérezovi šancu na predbehnutie.

Po Leclercovom vypadnutí sa už Max Verstappen nemusel ponáhľať. Stačilo mu manažovať svoj rozostup a doviezť auto do cieľa. To sa mu aj s viac ako desaťsekundovým náskokom podarilo.

„V kvalifikácii sme boli o deväť desatín pozadu, ale z nejakého dôvodu je naše pretekové tempo o trochu lepšie. Nedokážem povedať, prečo tomu tak je. Som za to však vďačný, pretože pretekové tempo je dôležitejšie,“ povedal Hamilton.

„Nevieme však, prečo sme mali väčšiu stratu na jedno kolo. Trať je síce dlhšia, ale niečo také sme určite neočakávali. Očakávali sme, že budeme konkurencieschopnejší, dokonca aj v pretekoch. Ale ako som povedal, bolo skvelé, že som ich dokázal udržať za sebou a George taktiež odviedol skvelú prácu,“ dodal sedemnásobný šampión.

Súvisiace články