logo F1online.sk

Saillanta prekvapilo malé množstvo pozitívnych testov na COVID-19

Sergio Pérez
© Racing Point
Ladislav Király
Ladislav Király4. 8. 2020

Formula 1 rozbehla nový ročník už pred mesiacom a podarilo sa jej to napriek neprestajne hroziacemu novému typu koronavírusu. Vieme, že ten sa šíri veľmi ľahko a aj keď niekto jeho vplyv ani nepociťuje, hlavne u starších ľudí môžu jeho prejavy viesť až k fatálnym následkom.

Kráľovská motoristická trieda si je dobre vedomá svojej zodpovednosti a všetkých účastníkov „cirkusu“ preto pravidelne testuje. Deje sa tak viackrát počas každého víkendu a doposiaľ boli podľa všetkého zaznamenané len tri pozitívne prípady: išlo o dvoch zamestnancov čistiaceho servisu v Maďarsku a o pretekára Racing Pointu Sergia Péreza.

„Dvaja ľudia, ktorí s ním boli, išli okamžite do karantény,“ povedal prezident FIA Jean Todt reagujúc na prípad mexického pretekára. Pre AFP France vzápätí dodal: „Ďalší traja boli otestovaní a následne im bolo umožnené pracovať, aj keď len v továrni.“

Celá situácia však dosť prekvapila bývalého hlavného lekára F1 Gérarda Saillanta. „Som prekvapený, že sme nezaznamenali viac prípadov,“ uviedol uznávaný profesor. „To, že z 12 000 testov máme len tri pozitívne, je podľa mňa pozoruhodné.“

V utorok oznámila svoje čísla aj Formula E, ktorú čaká berlínske finále sezóny. Táto séria zatiaľ vykonala 1 423 testov a našla dva pozitívne prípady, ktoré putovali do karantény.

  • Značky