logo F1online.sk

Podľa Bergera Ferrari prišlo o 50 až 60 koní

Sebastian Vettel
© Pirelli
Ladislav Király
Ladislav Király4. 8. 2020

Ferrari malo v minulom roku veľmi silný motor a pozorovaný výkon bol miestami neuveriteľný. V zákrutách bolo vidieť, že monopost možno nie je najsilnejší, ale na rovinkách fičal neskutočne rýchlo.

Dlho sa špekulovalo o tom, čo červení vlastne robia a všetky indície napokon viedli k tomu, že nejakým spôsobom dokázali oklamať merač prietoku paliva.

Ten je koncipovaný tak, aby okamžitá spotreba neprekročila 100 kilogramov paliva na hodinu, avšak hovorilo sa o tom, že Ferraristom sa palivo nejakým spôsobom podarilo dostať za merač a potom z toho ťažili.

Extrémny výkon nevedeli využívať bez prestávky, ale nasadili ho v záverečnej časti kvalifikácie a vo vybraných fázach pretekov. Celkovo sa však zdá, že toto bola len jedna z výhod, ktoré Taliani mali a o ktoré prišli.

V tomto roku by im už totiž nepomohol ani takýto zázračný režim – ich strata je natoľko veľká.

„Takáto katastrofa sa dala čakať,“ povedal bývalý pretekár Gerherd Berger. „Keď sme už v minulom roku videli, že ich motorový výkon nie je dosiahnutý v rámci pravidiel a následne ich začali detailne prešetrovať, bolo jasné, že sa automaticky prepadnú.“

Maranello na to teraz trpko doplatilo. Motor vyvíjalo spôsobom, ktorý napokon podľa všetkého nie je považovaný za legálny a muselo sa vrátiť výrazne späť. Podľa Bergera to napokon musíme označiť za stratený čas.

„Teraz to potrebujú dohnať dodatočným vývojom a potrvá, kým aktuálnu výraznú stratu nejakým spôsobom stiahnu. Ferrari len tak prišlo o sekundu, čo je 50 alebo 60 koní…“

„Ani predtým však po stránke výkonu neboli pred Mercedesom, takže hľadajú 70 alebo 80 koní. Na tejto úrovni je to neskutočne ťažká práca. Na to treba jeden či dva roky,“ dodal Berger.