logo F1online.sk

Verstappen: Mám pocit, že my naháňame Ferrari

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 7. 2022

Má v tejto sezóne výkonnostne navrch Ferrari alebo Red Bull? Pri pohľade na priebežné poradie šampionátu sa môže zdať, že po odpoveď netreba chodiť ďaleko. Max Verstappen si však myslí, že bodový stav neodzrkadľuje skutočný pomer síl. Ferrari má mať rýchlostnú výhodu.

Red Bullu sa po miernych zakopnutiach v úvode sezóny podarilo vyhrať šesť pretekov v rade. Holanďan si vďaka tomu vybudoval obrovský náskok na čele šampionátu, ktorý sa po posledných dvoch veľkých cenách podarilo skresať Charlesovi Leclercovi na 38 bodov. Red Bull teda aj naďalej drží opraty s veľkým prehľadom.

Max Verstappen však tvrdí, že zatiaľ čo Red Bull v tejto sezóne “ešte nikdy nezaznamenal dominantný víkend”, Ferrari sa to už podarilo. Aj z tohto vyvodzuje záver, že monoposty z Maranella sú lepšie. “Na začiatku sezóny sme to boli my, kto sa snažil dobehnúť Ferrari a poraziť ho. Potom párkrát vypadli, nuž samozrejme, že sme to využili, alebo potom sme profitovali zo strategických rozhodnutí. Mám preto pocit, že stále ich tak trochu naháňame.”

Má teda Ferrari najrýchlejší monopost v štartovom poli? “Samozrejme, to trochu závisí aj od daného okruhu, ale celkovo mám pocit, že oni zaznamenali dominantnejšie víkendy ako my.”

V Red Bulle si navyše veľmi dobre uvedomujú, ako rýchlo sa môže otočiť stav šampionátu. Po prvých troch veľkých cenách mal Charles Leclerc 46-bodový náskok, no o šesť pretekov neskôr už musel dobiehať 49-bodové manko.

Preto sa má Verstappen na pozore. “Po Melbourne som si myslel, že ak vôbec budeme mať nejakú možnosť, tak s nimi budeme môcť bojovať až ku koncu sezóny. Ono sa to však bleskurýchle otočilo. Ukazuje sa, že sa to môže zvrátiť veľmi rýchlo, preto potrebujeme ísť naplno. Nesmieme spraviť žiadne chyby.”

A chyby nesmú spraviť ani inžinieri. Tí musia veľmi opatrne balansovať na hrane noža. Napríklad AMuS po pretekoch v Rakúsku informoval o tom, že červení býci na aute predstavili také aerodynamické novinky, ktoré zrejme pomohli z hľadiska prúdenia vzduchu okolo auta, no zároveň zvýšili hmotnosť monopostu.

“Tá hmotnosť nás stále oberá o čas,” konštatuje Max Verstappen a upozorňuje, že jeho tím sa nesmie uspokojiť s aktuálnym stavom. “Musíme prinášať vylepšenia, neustále musíme pracovať, nič nemáme garantované. Ľudia hovoria, že Red Bull bol v minulosti veľmi dobrý v tom, ako prinášal vylepšenia. Tento rok to však musíme ukázať zas, pretože ak začnete uvažovať takto, tak obyčajne spadnete, pretože si myslíte, že ste takí dobrí. Neustále musíme ukazovať, že dobrí naozaj sme. Pokúsime sa o to.”

Veľká cena Francúzska ukáže, či rýchlostná nadvláda, ktorú malo Ferrari pred dvoma týždňami, bola len akousi anomáliou, alebo či to bola predzvesť niečoho väčšieho. Názory sa rôznia, niektorí majú totiž pocit, že Red Bull v Spielbergu len nezvládol manažment pneumatík v dôsledku nesprávnych nastavení.

“Nebolo to len o pneumatikách,” zareagoval úradujúci majster sveta na túto tému. “Išlo tiež o to, ako sme nastavili auto, nie čisto len nastavenie, ale celý balík. Myslím, že to sme v Rakúsku nespravili dobre. Dúfam, že budeme konkurencieschopnejší po tom, čo sme sa naučili.”