logo F1online.skF1online.sk

Podľa Alonsa by Alpine nemal čakať príliš dlho s presmerovaním vývoja na rok 2023

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2022

Alpine má za sebou niekoľko veľmi sľubných podujatí. Francúzsky tím sa v Pohári konštruktérov dostal na rovnakú úroveň ako McLaren, avšak vo vnútri stajne si dobre uvedomujú, že celkové štvrté miesto by bolo v tejto sezóne ich maximom. Hodlajú oň Francúzi zabojovať alebo sa radšej zamerajú na vyššie méty?

Je zrejmé, že aj keď Fernanda Alonsa Formula 1 nesmierne baví, radšej by bojoval o vyššie méty než je siedme alebo príležitostné piate miesto. Španielsky matador si dobre uvedomuje, že investovať až príliš veľa času a prostriedkov na rok 2022 by bolo na škodu. Mercedes je predsa len príliš ďaleko a McLaren nemá k dispozícii taký konkurencieschopný balík, navyše, aj vo Wokingu už svoj tohtoročný vývoj uzatvárajú.

„Nemyslím si, že atakovať Mercedes by pre nás bolo jednoduché,“ povedal Alonso. „Predsa len, oni sú obrovská organizácia a vedeli sme, že skôr či neskôr sa im podarí vrátiť späť.“

„Nám ide skôr o náš strednodobý až dlhodobý program. Myslím si, že potrebujeme s vývojom budúcoročného auta začať dostatočne skoro, aby sme náš projekt na rok 2023 nijak neskompromitovali.“

„Veľké tímy dokážu začať s vývojom budúcoročného auta a zároveň paralelne pokračovať vo vylepšovaní toho tohtoročného. Pre ostatných je to väčšia výzva,“ dodal Alonso.

Aj keď sa Alpine so svojím tohtoročným monopostom medzi titulových ašpirantov nezaradil, treba povedať, že projekt A522 bol úspešný. Partička okolo Otmara Szafnauera s ním vybojovala niekoľko pozoruhodných výsledkov a zároveň sa zaradila medzi najlepších zo „zvyšku sveta“. To nie je zlý odrazový mostík do sezóny 2023.

„Myslím si, že v niektorých zákrutách sa stále necítime najlepšie. Povedal by som, že tie pomalé v súčasnosti nie sú našou silnou stránkou,“ povedal Alonso.

„Videli sme to v Baku, kde je veľa pomalých zákrut. Niektoré autá tam boli veľmi silné, napríklad AlphaTauri skončilo na piatom mieste, Aston Martin tam bol taktiež veľmi silný. Na niektorých tratiach by tieto tímy mohli opäť ožiť.“

„Potrebujeme teda od každého trochu. Nemyslím si, že by sme mali nejaké slabé miesto, ktoré potrebujeme hneď vyriešiť, ale všade sa nájdu oblasti, ktoré treba zlepšiť,“ dodal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia