logo F1online.skF1online.sk

Steiner: Magnussen je to najlepšie, čo sa Mickovi Schumacherovi mohlo stať

Kevin Magnussen a Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2022

Haas ešte vlani obhajoval svoje rozhodnutie nasadiť dvoch nováčikov. Dnes však šéf Günther Steiner uznáva, že mať na jednej strane garáže ostrieľaného veterána má nesporné výhody pre stajňu, ale najmä pre menej skúseného z dvojice pilotov. Preto považuje návrat Kevina Magnussena za to “najlepšie, čo sa Schumacherovi mohlo stať”.

Mick Schumacher síce v minulej sezóne dokázal bez problémov porážať Nikitu Mazepina, ale ani sa pri ňom toho veľa nenaučil. Mazepin, ktorý je len o 20 dní starší, skôr potreboval Nemcovu pomoc než opačne. Preto je pravdepodobné, že keby vo februári nedošlo k udalostiam na Ukrajine a Mazepin by si udržal svoje miesto, Schumacher by nespravil taký veľký pokrok, aký sa mu podaril v priebehu prvej polovice sezóny 2022.

“On je to najlepšie, čo sa mu mohlo stať,” komentuje angažovanie Kevina Magnussena a jeho vplyv na Schumachera šéf tímu Günther Steiner pre Red Bulletin. “Bol veľmi šťastný, keď sme mu povedali, že sme podpísali Kevina, pretože Kevin je veľmi dobrý spolupracovník.”

Tak ako Valtteri Bottas pomáha Kuan-jü Čouovi, Magnussen radí Schumacherovi. “Stará sa oňho, snaží sa mu pomôcť, keď môže a nesnaží sa s ním bojovať. Mick má veľmi veľké šťastie, že má takého tímového kolegu, akým je Kevin.”

“Môže sa od neho niečo naučiť ako od človeka, od pilota, prezrieť si jeho dáta. Mick je na tom oveľa lepšie ako vlani. Mať tu Kevina neprináša žiadne negatívum… Teda okrem toho, že tu máme Kevina!” uťahuje si z dánskeho pretekára Steiner.

V Schumacherovom prípade sa už stáva pravidlom, že v druhej sezóne po vstupe do novej série sa oťuká a začne podávať skvelé výkony. Čakali v Haase, že v sezóne 2021 ešte nenaplní svoj potenciál? Aké mali od neho vlastne očakávania?

“Minulá sezóna sa ťažko hodnotí, lebo nemal žiadnu referenciu. Vlani sme sa snažili len prežiť a bez neho by to bolo ťažké. Presne to vlani priniesol do nášho tímu. Niesol ho a jeho oddanosť a osobnosť nám pomohli dostať sa cez tieto ťažké časy,” pochválil Schumachera.

Syn sedemnásobného majstra sveta však tento rok nepočúval len chválu, keďže Schumacher “je pre mňa ako každý iný jazdec. Pre mňa Mick Schumacher nie je svätý a nedotknuteľný.” Ako šéf tímu sa preto snažil využiť svoju pozíciu na to, aby z mladíka vyžmýkal maximum, a to aj kritickými slovami.

“Mick presne vie, čo má robiť. Ja ho nemôžem manažovať, pretože ja nesedím v aute. Nemôžem mu povedať, nech na to viac zatlačí, to je na jeho pleciach. A nakoniec oni to trénujú celý svoj život. Ako môžem ja vedieť lepšie ako on, kde je limit auta? Keby som sedel na boxovom múriku a vedel mu povedať, v ktorej zákrute má byť rýchlejší, bol by som génius!” vysvetľuje Steiner.

“A čo ešte môže dokázať, to neviem, pretože sme sa tam nedostali. Ale nemyslím si, že by už ukázal všetko. Aj keď každý víkend získate body, nie je to úplne ono a ja nie som stopercentne spokojný. Neexistuje, že by som to nechal takto. Kým by som bol, keby som na jazdca netlačil, až dokým sa nestane majstrom sveta?” spýtal sa napokon.

Súvisiace články

Diskusia