logo F1online.skF1online.sk

Alonso: F1 je stále trochu nudná a predvídateľná

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2022

Nové pravidlá mali viacero cieľov, no nie všetky sa podarilo stopercentne splniť. Fernandovi Alonsovi v modernej Formule 1 stále chýbajú najmä súboje o víťazstvá, do ktorých by sa vedeli zapojiť aj viac ako dva tímy.

Po prvej polovici sezóny 2022 môžeme zhodnotiť, že monoposty skutočne dokážu jazdiť tesnejšie za sebou. Problém je skôr v niečom inom: Ferrari a Red Bull majú na čele balíka taký náskok, že nik sa k nim nedokáže priblížiť. Tento problém má riešiť rozpočtový strop, no je evidentné, že aj s ním to pár rokov potrvá. Dovtedy si budeme musieť zvykať na štartové pole rozdelené na dve časti.

Fernando Alonso preto nehodnotí predstavenie nových áut ako obrovský úspech. “Je to také… Žiaľ, Formula 1 je stále veľmi predvídateľná,” hodnotí pre NOS. “Dnes je to všetko o Red Bulle a Ferrari. Iba Max Verstappen, Charles Leclerc, Carlos Sainz a Sergio Pérez môžu niečo vyhrať.”

“Nepoznám žiaden iný šport, v ktorom by to bolo takéto,” povzdychol si Španiel, ktorý v roku 2019 opúšťal efjednotku z takmer identických dôvodov. “Veľké ceny sú zábavnejšie a s týmito autami vieme zvádzať lepšie súboje. Stále je to však príliš nudné, ale to je súčasťou Formuly 1. Niektoré tímy budú vždy rýchlejšie ako iné.”

Doposiaľ najzaujímavejšie preteky z hľadiska počtu rôznych jazdcov bojujúcich o prvenstvo vo veľkej cene sme videli v Silverstone, kde vďaka výjazdu bezpečnostného vozidla stred poľa vrátane Lewisa Hamiltona dostal Ferrari pod tlak.

Alonso však pripomína, že za toto môžu okolnosti. “Posledná časť pretekov v Silverstone bola senzačná, ale to najmä pre to, že bezpečnostné vozidlo opäť zoskupilo celé pole. Odrazu som videl lídrov, no malo to aj svoje negatíva. V polovici pretekov som bol šiesty a uprostred ničoho. Nebolo to veľmi vzrušujúce.”

Na viac vzrušenia sa môžeme tešiť až od chvíle, keď sa zvyšku poľa podarí zmazať náskok Red Bullu a Ferrari. Tieto dva tímy frustrujú Formulu 1 a jej vedenie, a aj jazdcov. “Tak trochu,” prikývol 40-ročný Španiel. “Samozrejme, že mi chýbajú napínavé súboje o pódiá. Mám skvelý pocit, keď aspoň na chvíľu môžem niečo ukázať, ako keď som v Kanade štartoval vedľa Maxa z prvého radu.”

“Na tejto sezóne je skvelá jedna vec: Ľuďom môžem ukázať veci, ktoré už odo mňa nečakali. To bola vždy moja silná stránka a som na ňu hrdý. Poháňa ma vpred, aby som bol lepším jazdcom ako v roku 2021. V tomto športe totiž pretekáte aj sami proti sebe,” zafilozofoval si dvojnásobný šampión.

Súvisiace články

Diskusia