logo F1online.skF1online.sk

Wolff: Poskakovanie nie je problém, ale výkonnosť áno

Lewis Hamilton
© Wolfgang Wilhelm/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 7. 2022

Tímu Mercedes sa v ostatnom čase podarilo dosiahnuť značné pokroky a posunúť svoj balík správnym smerom. Inžinieri dokázali vyriešiť problémy s poskakovaním, ktoré boli pred pár týždňami v padoku ústrednou témou. Teraz však čelia ďalšej výzve, potrebujú nájsť tých posledných pár desatín, ktoré im umožnia vrátiť sa do boja o víťazstvá.

Lewis Hamilton skončil na Veľkej cene Rakúska na treťom mieste, na ktoré sa prepracoval z ôsmej pozície na štarte. Jeho výsledná strata na Charlesa Leclerca však činila 41 sekúnd. Podobný obraz priniesol aj sobotný šprint. George Russell doň síce nastúpil s veľkým zadným krídlom s vyšším odporom vzduchu, ale počas 23 kôl stratil na lídra trinásť sekúnd.

Aj sám Russell po sobote priznal, že on i jeho tím dúfali v o niečo lepší výsledok ako strata pol sekundy na kolo. V nedeľu bol obraz o niečo lepší, hlavne v prípade Hamiltona, ktorý jazdil s menším zadným krídlom, avšak ani on sa svojím tempom nemohol rovnať najlepším.

„Stále nám po výkonnostnej stránke chýbajú nejaké dve alebo tri desatiny,“ priznal pred novinármi šéf stajne Toto Wolff. „Celkovo bolo auto v nedeľu oveľa rýchlejšie než v sobotu, ale nie dosť rýchle, aby sa dokázalo vyrovnať tým na čele.“

Ukázalo sa tak, že Mercedesu v úvode sezóny nestačilo „iba“ vyriešiť problémy s poskakovaním. Iste, poskakovanie monopostu stálo jazdcov veľmi veľa času, ale celkovú stratu nie je možné pričítať len na vrub poskakovania. „Myslím si, že to je čisto výkonnostná strata,“ prehlásil Wolff.

„Pokiaľ ide o poskakovanie, tak podľa mňa sa nám to už podarilo vyriešiť. Myslím si, že keby sme sa teraz vrátili do Monaka alebo Baku, tak by sme na tom síce neboli nijak skvelo, ale istotne by sme nemali také problémy, ako pred pár týždňami,“ hovorí Wolff.

Monako a Baku síce pre Mercedes neboli nijak skvelé miesta, ale nebolo ním ani Rakúsko. „Zdalo sa, že nám tu trochu chýba výkon. Musíme zistiť, čím to bolo a či na to nejako vplývala aj nadmorská výška.“

„Celkovo však toto nikdy nebola naša najlepšia trať. V posledných ôsmich rokoch, keď sme boli v šampionáte úspešní, to bol okruh, na ktorom sme sa trápili,“ povedal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia