logo F1online.sk

Russella teší prvý úspech: Konečne sme niekoho predbehli!

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala3. 8. 2020

Williams sa v posledných rokoch prepadol tak hlboko za stred poľa, že prepracovať sa späť do konkurencieschopnej pozície si vyžiada veľa úsilia. George Russell je preto rád, že jeho tím začal na tejto ceste zbierať prvé úspechy. Vo Veľkej Británii ho potešilo, že už konečne nebojoval len so svojím tímovým kolegom, ale rozdal si to aj s jazdcami z iných tímov.

Russellovi opäť kvalifikácia vyšla, no kvôli trestu za neuposlúchnutie dvojitých žltých vlajok z postupu do Q2 nijako neprofitoval. Vyštartoval z poslednej priečky. Výsledok sa ale aj napriek tomu dostavil, Russell vylepšil svoje tohtosezónne maximum a ziskom dvanásteho miesta dokonca odsunul Romaina Grosjeana na chvost Pohára jazdcov.

K výsledku mu dopomohlo viacero vypadnutí a aj defekt Carlosa Sainza, ktorý sa zaňho prepadol. Avšak, samotné umiestnenie nebolo také dôležité ako fakt, že Brit vidí jasné zlepšenie v pretekovej rýchlosti tímu.

“To rozhodne. Pri príprave na víkend sme kládli o čosi väčší dôraz na našu pretekovú rýchlosť,” prezradil George Russell. Takýto prístup dával z pohľadu Williamsu zmysel. Russell sa síce na VC Štajerska aj Maďarska dostal do Q2, ale v pretekoch sa vždy prepadol. Williams jednoducho konkurencii nestíhal.

“Povedali sme si, že obetujeme niečo z našej kvalifikačnej rýchlosti. Z nášho sobotňajšieho výkonu sme preto boli veľmi prekvapení. Myslím si, že sme odviedli dobrú robotu. Všetko bolo lepšie nastavené, čo ma veľmi potešilo,” radoval sa junior Mercedesu, ktorý azda raz nahradí v Mercedese niekoho z dvojice Hamilton-Bottas.

Russell následne prezradil, že sa mu oveľa lepšie jazdí v druhej polovici pretekov. “Musíme trochu viac porozumieť autu. To funguje oveľa lepšie v polovici a ku koncu pretekov ako na ich začiatku. Musíme pochopiť, prečo je tomu tak. Myslím si, že po aerodynamickej stránke sme stále trochu citliví.”

To Williamsu škodí. V kvalifikácii jazdí Russell na voľnej trati, no v pretekoch sa jeho monopost musí vyrovnať aj s turbulenciami z áut súperov. Vo Veľkej Británii sa to ale zlepšilo. “Mal som veľa sebadôvery a mohol som na to naozaj zatlačiť. Z auta som mal skvelý pocit. Podarilo sa mi predbehnúť Kimiho a Giovinazziho. Myslím, že toto je prvý raz, čo som predbehol iné auto ako Williams.”

“Bolo skvelé opäť zažiť pocit, že môžem byť aj v pozícii útočníka. A to nie iba proti môjmu kolegovi, ale voči inému tímu,” vyslovil sa rozjarený Russell. Na niečo podobné totižto od roku 2018 nemal nárok. Vtedy ale jazdil vo Formule 2, kde suverénnym spôsobom ovládol šampionát pred Landom Norrisom a Alexom Albonom.

“Trochu sme zmenili mechaniku auta, takže sme vedeli s pneumatikami narábať o čosi citlivejšie. Tiež sme o čosi zmenšili odpor. Myslím si, že to nám dosť pomohlo, ale nebol to jediný dôvod,” dodal Russell.

Nicholas Latifi za svojím kolegom zaostal len o necelé tri sekundy, no z víkendu si odniesol až pätnáste miesto. “V porovnaní s našimi priamymi súpermi sme mali naozaj dobrú rýchlosť. Z auta som mal dobrý pocit, pridalo mi na sebavedomí, aby som na to pritlačil.”

“A myslím si, že toto je prvýkrát, čo sme boli schopní predbehnúť iné auto čisto len vďaka našej rýchlostnej výhode. Boli sme výrazne rýchlejší ako niektoré iné autá, čo bolo milé,” uzatvára Veľkú cenu Veľkej Británie kanadský pretekár.

Ten sa tiež pochválil, že zažil “jeden z prvých skutočných predbiehacích manévrov vo Formule 1”. Rovnako ako jeho kolega, bolo to na Kimiho Räikkönena. “Je to niečo úplne iné, keď predbiehate vo Formule 1 v porovnaní s F2.”