logo F1online.sk

Pérez: Bol som jasne vpredu, George mal dostať svoje auto pod kontrolu

Sergio Pérez v štrku
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2022

Pustiť sa do súboja v štvrtej zákrute na Red Bull Ringu je vždy veľké riziko. Dvojky Red Bullu by o tom vedeli hovoriť, istotne si spomínate na to, ako Lewis Hamilton takmer identicky odpálil Alexa Albona. V nedeľu sa vo veľmi podobných situáciách ocitli Sebastian Vettel a Pierre Gasly, a v prvom kole Sergio Pérez s Georgeom Russellom. Mexičan je presvedčený, že pilot Mercedesu sa dopustil chyby.

Sergio Pérez sa rozhodol predbehnúť Georgea Russella po vonkajšku zákruty. Keďže mal vpredu strčený svoj nos, zákruta mala byť jeho, navyše mal pocit, že Russellovi nechal dostatok miesta. Komisári Russellovi udelili päťsekundový trest rovnako ako Pierrovi Gaslymu či Lewisovi Hamiltonovi v roku 2020.

“Bol som jasne vpredu, Teraz bolo už len na Georgeovi, aby svoje auto dostal pod kontrolu, čo očividne nezvládol,” pustil sa do svojho súpera Sergio Pérez, ktorý na následky kolízie musel v 24. kole odstúpiť. “Je to veľmi smolné. Spravil som, čo som mohol, aby som sa tomu incidentu vyhol.”

Podľa pravidiel pilot, ktorý je vpredu, má právo na to, aby mu súper nechal dostatok miesta. “Bolo to zjavné, ale pri štandardoch jazdcov na Georgeovej úrovni ma tento manéver veľmi prekvapil.”

“Som veľmi sklamaný z tohto výsledku, pretože sme mali veľkú príležitosť. Utrpel som však príliš rozsiahle poškodenie, aby som mohol v pretekoch pokračovať,” povzdychol si Pérez, ktorý po nedeli prišiel o druhú priečku v hodnotení jazdcov.

Dnes je na druhej priečke Charles Leclerc a až za ním je mexický minister obrany. Max Verstappen má pred kolegom 57-bodový náskok a zdá sa, že v Red Bulle sa začína rysovať jednoznačná tímová jednotka — ak by náhodou niekomu nebolo jasné, kto sa ňou stane.

“Je to obrovská škoda,” pokračoval Pérez pripomínajúc aj vypadnutie v Kanade. “Tieto nuly sú veľmi bolestivé, najmä, keď ste uprostred boja o šampionát. Ale takéto býva pretekanie. Neboli to optimálne preteky a nebol to optimálny víkend. Máme čo analyzovať, aby sme sa pokúsili vrátiť silnejší.”