logo F1online.sk

Traťové limity úradujú aj po kvalifikácii: Pérez prudko padá poradím!

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 7. 2022

Sergia Péreza čaká v šprinte poriadna drina. Z pôvodného štvrtého miesta, ktoré si vyjazdil v Q3, totiž na štarte šprintu padá na trinástu priečku. Veľmi krutým spôsobom doplatil na traťové limity.

Mexičan sa v závere Q2 po tom, ako mu bol už jeden čas zmazaný, nachádzal na trinástom mieste a nutne sa potreboval zlepšiť. Na poslednú chvíľu to napokon vytiahol do TOP10, no ako sa neskôr ukázalo, v rozhodujúcom kole porušil traťové limity.

Medzi Q2 a Q3 sa nám objavil zvláštny oznam o tom, že incident z ôsmej zákruty týkajúci sa porušenia traťových limitov v podaní Sergia Péreza bude preskúmaný až po kvalifikácii.

Pérez v ôsmej zákrute skutočne porušil traťové limity a preto bol takto ´ex post´ potrestaný. Bol mu vymazaný najlepší čas z Q2 a taktiež všetky kolá z Q3. Zo štvrtého miesta tak padá až na trináste.

Škrtanie časov za traťové limity sme už videli veľakrát, avšak nie takto po kvalifikácii. Nadávať môže jedenásty Pierre Gasly, ktorému tesne ušiel postup do Q3 a takto stratil možnosť zabojovať o ešte lepšiu pozíciu na štarte šprintu.

Komisári popísali takúto situáciu ako niečo, čo sa „nestáva pravidelne a určite sa nestalo v poslednom čase“, pričom Pérezov čas nebol škrtnutý už medzi Q2 a Q3 z dôvodu, že „v každej časti kvalifikácie sa preskúmavalo veľa rôznych situácií.“

A teraz si predstavte, ako v Red Bulle hromžili, ak by Checo v Q3 pri jazde na limite rozbil svoj monopost tak ako Lewis Hamilton. Celá snaha z tretej časti by totiž tak či tak vyšla navnivoč. „Tím poukázal na to, že on i pilot podstúpili riziko a vynaložili zdroje na súťaženie v Q3. Komisári túto pripomienku akceptovali. Pri posudzovaní trestu to však nič nemení. Zvyčajným trestom je zmazanie kola, preto komisári k tomu pristúpili aj v tomto prípade. Pilot teda nemal postúpiť do Q3, a preto vzhľadom na spravodlivý postup voči ostatným komisári vymazali všetky jeho časy z tretej časti,“ uvádza sa v rozhodnutí komisárov.

Red Bull tak teda bude minimálne v šprinte v horšom postavení oproti Ferrari, keď vpredu bude Max Verstappen proti dvom červeným monopostom. Sergia Péreza naopak čaká stíhacia jazda z trinásteho miesta, čím dostane šprint podobné korenie ako minulý rok v Brazílii, kde sa Lewis Hamilton po diskvalifikácii predieral z posledného miesta.

Do druhého radu sa posunie George Russell. Aj jeho komisári prešetrovali za to, že po svojej nehode z Q3 prešiel krížom pešo cez trať, čo je zakázané. Russell vyviazol s varovaním.