logo F1online.skF1online.sk

Norris zmietol zo stola skeptické hlasy: McLaren je pre mňa najlepším miestom

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 7. 2022

Lando Norris ešte pred štartom sezóny podpísal s McLarenom predĺženie zmluvy do konca roka 2025. V čase, keď sa britská stajňa trápi, sa vynárajú otázky, či to bol zo strany talentovaného pretekára dobrý krok.

McLaren v úvode novej éry nemá monopost, s ktorým by Norris mohol bojovať o víťazstvá. Svetlým momentom je pódium z Imoly, inak je však táto sezóna viac o trápení než radosti. Napríklad po pretekoch v Kanade dal Norris voľný priechod negatívnym emóciám, keď skonštatoval, že MCL36 jednoducho nie je dostatočne dobrý.  

„Títo ľudia nemajú ani potuchy,“ reagoval Lando Norris na otázku Sky Sports o ľuďoch, ktorí pochybujú o jeho rozhodnutí zaviazať sa McLarenu na takú dlhú dobu a bez výstupných klauzúl. Britský pilot priznal, že ešte pred podpisom zmluvy sa rozprával aj s inými tímami, no rozhodol sa zostať v tíme, kde vyrástol. „Nerozumiem, prečo si každý myslí, že vie, kam som mal ísť a čo som mal urobiť. Títo ľudia pritom vo väčšine prípadov absolútne nič nevedia.“

Jenson Button, majster sveta z roku 2009 a bývalý pilot McLarenu, tiež verejne vyjadril prekvapenie nad dĺžkou kontraktu. Možno vychádzal aj zo svojich vlastných skúseností z pôsobenia v britskom tíme, kde nezažil len ideálne obdobia. „Takéto názory prichádzajú aj od ľudí, ku ktorým prechovávam veľký rešpekt. Samozrejme, v tomto prípade rešpektujem aj ich názor.“

Lando jednoznačne vyjadril svoju lojalitu k McLarenu. „Mám okolo seba dobrý tím ľudí. Viem, kde a kedy chcem byť, a čo mi môže McLaren ponúknuť smerom k budúcnosti. Stále som presvedčený o tom, že sa nachádzam na tom najlepšom mieste. Vyrástol som tu a viem, čo nás v McLarene čaká,“ vyhlásil 22-ročný rodák z Bristolu.

Pravdou však je, že vo svojom štvrtom roku v F1 by už zrejme Norris chcel mať monopost, s ktorým by mohol súperiť s najlepšími. Jazdecky na to bezpochybne má, stačí si pozrieť priam parádny manéver na Lewisa Hamiltona z úvodu pretekov v Silverstone. So súčasným MCL36 však nemôže súperiť s Red Bullom, Ferrari a už ani s Mercedesom. Jeho kamaráti Carlos Sainz i George Russell mu tak veľmi často ukazujú chrbát, čo môže byť sčasti frustrujúce. „Povedzme to tak, že som sa rozhodol pre dlhodobú hru, a nie pre krátkodobú,“ reagoval britský pretekár.

Prípadná zmena tímu naviac nemusí priniesť len pozitíva. Lando to sám vidí na svojom tímovom kolegovi, ktorý sa už druhý rok značne trápi. „Ešte som v takej situácii nebol, čiže je ťažké hovoriť za iných. Na príklade viacerých pilotov, nielen Daniela, vidíte, že nie je ľahké prechádzať z tímu do tímu. Nemusí to vždy zapadnúť do seba a vyžaduje si to čas. Nie je ľahké zvyknúť si na nové auto a pochopiť všetko tak, aby ste mohli ísť až na limit,“ uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia