logo F1online.skF1online.sk

Sainz nechcel vidieť opakované zábery nehody z úvodu pretekov

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2022

Strašidelný pohľad na auto obrátené hore nohami, potom červené vlajky a následné mrazivé čakanie na správy o tom, či sú všetci v poriadku. Dobré správy prišli pomerne rýchlo, takže si všetci v padoku, na tribúnach i pri obrazovkách mohli vydýchnuť. Opäť to však vyvolalo otázku, čo ostatným jazdcom v takých chvíľach beží mysľou?

Pozrieť si tú nehodu alebo nepozrieť? Sizyfovská otázka, ku ktorej každý jazdec pristúpi inak. Taký Carlos Sainz sa rozhodol, že si incident Kuan-jü Čoua nepozrie z opakovaných záberov počas červenej vlajky. Urobil tak až po pretekoch a ako sám hovorí, bol zhrozený.

„Rozhodol som sa, že ten incident nechcem vidieť,“ povedal po pretekoch víťazný Carlos Sainz. „Keď zaviali červené vlajky, vedel som, že muselo dôjsť k obrovskej havárii, ale nepozeral som sa na obrazovky.“

„Samozrejme, bol som nesmierne šťastný, že Čou sa z auta dostal bez väčších problémov, ale keď som sa na to pozrel teraz pred pódiovou ceremóniou, bol som veľmi šokovaný. Bola to neuveriteľná nehoda a takisto je neuveriteľný aj fakt, že z nej vyšiel po vlastných,“ povedal Sainz.

Ten nezabudol pochváliť Medzinárodnú automobilovú federáciu, ktorá napriek obrovskej kritike, ktorej v tomto roku čelila, odvádza neuveriteľnú prácu po stránke zlepšovania bezpečnosti. „Považujem za neuveriteľné, že z takej nehody dokážete odísť po vlastných. Niekedy FIA kritizujeme, ale v takýchto prípadoch im musíte nechať, ako veľmi nám pomáhajú,“ prehlásil španielsky pretekár.

„Ak ste videli nehodu Roya Nissanyho v F2, ako tam pomohla svätožiara, tak môžete povedať, že tento víkend pravdepodobne zachránila hneď dva životy. Musíme im nechať, že v oblasti bezpečnosti odviedli úžasnú prácu,“ dodal Sainz.

Taký Sergio Pérez z Red Bullu sa rozhodol inak a opakované zábery si pozrel. Zanechalo to v ňom však určité stopy a priznal, že preňho nebolo ľahké si potom pred druhým štartom vyčistiť hlavu. „Bol som šokovaný,“ povedal Mexičan.

„Už je to nejaký čas, čo sme videli takú veľkú nehodu. Je ťažké to potom vymazať z pamäti a sústrediť sa na to, čo musíte urobiť. Dobrá práca, FIA, pretože máme za sebou dlhú cestu. Som si istý, že stále existuje priestor na ďalšie zlepšenie a poučiť sa môžeme aj z dneška,“ povedal Pérez.

„Keď počujete ľudí hovoriť o zavedení stropu na platy jazdcov, tak sme to my, ktorí tam podstupujú všetko riziko a starajú sa o túto šou. Nemyslím si teda, že je to pre šport dobrá vec smerom do budúcna. Najdôležitejšie však je, že nikto nebol zranený,“ dodal Mexičan.

Súvisiace články

Diskusia