logo F1online.skF1online.sk

Tím Schumachera v súboji s Verstappenom nekrotil: Svojim chlapcom verím, odkázal Steiner

Haas po VC Veľkej Británie
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2022

Mick Schumacher sa konečne dočkal. V Silverstone ťažil z viacerých vypadnutí i skvelej formy, do ktorej sa v posledných týždňoch dostal. Sebastian Vettel i Kevin Magnussen do pretekov štartovali pred ním, no do cieľa prišli za ním. Mick v závere mohol vybojovať ešte o dva body viac, no v súboji s Maxom Verstappenom mu chýbalo len pár metrov. Nič to však nezmenilo na tom, že si vyslúžil pochvaly zo všetkých strán.

Nemecký mladík naskočil na pozitívnu vlnu už v Kanade, kde zajazdil vynikajúcu kvalifikáciu a v pretekoch mal jednoznačne našliapnuté za bodmi, no do cesty sa mu postavila porucha pohonnej jednotky. V Silverstone sa mu skvelý výkon podarilo zopakovať, tentoraz však s bodovým zakončením.

„Myslím si, že ho to trochu povzbudí a zvýši jeho sebadôveru,“ povedal pre Motorsport.com šéf stajne Günther Steiner. „Teraz si musíme dávať pozor, aby nestúpol tlak na jeho pleciach a nezačal byť kritizovaný, keď najbližšie body nezíska.“

„Niektorí ľudia to nechápu, nie vždy to je tak, ako si myslíte pri pohľade zvonku. Aj piloti sú len ľudia, je tu ďalších devätnásť skvelých jazdcov a ďalších deväť tímov so skvelými autami. Je to šport. Nemali by ste očakávať, že zaboduje v každých pretekoch a potom, keď nezaboduje, tak ho zase kritizovať. Nemali by sme ho postaviť na piedestál a potom ho odtiaľ opäť zhodiť,“ hovorí Steiner.

Mick na tento moment čakal dlho. Viackrát bol veľmi blízko. V Miami mal body v podstate vo vrecku, no snažil sa ich získať viac a kolidoval so Sebastianom Vettelom. Teraz nastala podobná situácia v súboji s Verstappenom, aj teraz išiel Mick zarputilo po siedmom mieste, ktoré by mu prinieslo o dva body navyše. Ku kolízii s kamarátom z detstva nebolo vôbec ďaleko a Schumacher opäť riskoval. Ani vlastný tím mu v tom však nebránil.

„Nie, nikto mu nič nepovedal,“ prehlásil Steiner. „Vedia, čo majú robiť. Keď bojujú na trati a vy im do toho začnete kecať, môžete ich zmiasť. Svojim chlapcom verím. Viem, že chcel svoje body a to aj splnil. Myslím si, že to mal pod kontrolou.“

Pre Haas to boli prvé dvojité body od Veľkej ceny Nemecka 2019, ktorá bola taktiež poriadne divoká. Prišlo to pritom v čase, keď sa zdalo, že stajni začína dochádzať dych. Týchto päť bodov je však pre Haas nesmierne dôležitých a americký tím sa vďaka nim vrátil na ôsme miesto Pohára konštruktérov, keď preskočil Aston Martin.

„Pre chlapcov je to povzbudenie. Neustále som im opakoval, že to dokážu. Aj keď nám to nevychádza, musíme byť trpezliví, čo nie je jednoduché, keď si všetci naokolo myslia, že neodvádzate dobrú prácu. Nakoniec sme to však zvládli a dostali obe autá na body,“ hovorí Steiner.

„Stále tvrdím, že môžeme byť na bodoch v každých pretekoch. Tento víkend sa nám pritom nepodarilo poskladať, pretože kvalifikácia nebola z našej strany dobrá. Pri červenej vlajke sme sa však trochu posunuli, myslím, že na štrnáste a šestnáste miesto, čo nie je nijak fantastické. Podarilo sa nám z toho však vyťažiť maximum a dostali obe autá na body. Myslím si, že sme mali dosť smoly, takže sme si zaslúžili aj trochu šťastia,“ dodal Steiner.

Tento výsledok vyvolal aj celkom prirodzenú otázku, čo bude ďalej s Mickom Schumacherom. Zvýšia tieto prvé body šance nemeckého mladíka na predĺženie spolupráce? „Náš tím vždy potvrdzuje svoju jazdeckú dvojicu až po letnej prestávke,“ povedal stručne šéf Haasu.

Súvisiace články

Diskusia