logo F1online.sk

Urobili sme najhoršie rozhodnutie, zúfa Norris nad strategickou chybou McLarenu

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl3. 7. 2022

McLaren sa opäť raz strategicky „vyznamenal“. Lando Norris kvôli zlému rozhodnutiu pri výjazde safety caru stratil pozíciu voči Fernandovi Alonsovi a z piateho miesta spadol na konečné šieste. Keďže „papájoví“ práve s Alpinom bojujú v Pohári konštruktérov, je táto strata o to bolestivejšia.

Lando Norris okrem nováčikovskej sezóny v Silverstone vždy bodoval (v roku 2020 sa tam jazdilo dvakrát). Vzhľadom na tohtoročnú výkonnosť MCL36 by sa mal zo šiestej priečky tešiť, na jeho tvári sme však už videli aj oveľa širší úsmev.

Očividne ho škrela strata pozície voči Alonsovi, ktorého pritom počas celých pretekov držal relatívne komfortne za sebou. „Ale áno, som šťastný, šieste miesto je dobrý výsledok. Mala to však byť piata priečka,“ povzdychol si Lando Norris.

McLaren to nie po prvýkrát nezvládol strategicky ideálne. Po výjazde safety caru tím síce po dlhom váhaní povolal Landa do boxov, v tom čase však už bol za vjazdom do pitlane. Musel absolvovať ďalšie kolo a zastavil až v tom nasledujúcom. Stratil teda pozíciu oproti Alonsovi.

„Museli sme sa rozhodnúť, či zostaneme na tvrdých pneumatikách (mali za sebou päť kôl, pozn. red.), alebo pôjdeme na mäkké. Urobili sme to najhoršie možné rozhodnutie. Zastavili sme až v ďalšom kole, kvôli čomu mal Fernando zastávku zadarmo a predbehol ma. Aj keby som ja zastavil prvý, prezul na softy a on by ostal na tvrdých, získal by som na tom. My sme v podstate urobili správnu vec, no príliš neskoro, na čo sme doplatili,“ skonštatoval britský mladík.

Aj v cieli bola na Norrisovi badať určitá frustrácia. Po prejdení šachovnicovej vlajky zostalo vo vysielačke ticho. Až v závere dojazdového kola sa mu inžinier Will Joseph ospravedlnil za zaváhanie tímu, ktoré ho stálo piate miesto. „Obaja na tom máme svoj podiel,“ vzal Norris časť viny na seba, pretože aj on sám váhal, či zastaviť alebo zostať na tvrdej zmesi.

Britský mladík sa po štvrtýkrát v sezóne umiestnil v rámci pretekov v TOP6. Pre McLaren získal ďalšie cenné body a opäť osamotený držal zástavu svojho tímu. „Mal som dobrú rýchlosť, darilo sa mi držať Fernanda za sebou. Celkovo to boli v našom podaní veľmi dobré preteky a aj solídny výsledok, až na tú strategickú chybu.“

Po druhom štarte hneď v úvode zviedli britskí piloti parádnu bitku v sekcii Luffield a Woodcote. Norris sa tam krásne vonkajškom dostal cez krajana Lewisa Hamiltona. Tesný súboj zdvíhal fanúšikov zo sedadiel.

Počas rozhovoru pre Sky Sports si Lando tento manéver pozrel v opakovanom zábere. „Tak to bolo fakt krásne, to ja by som mal byť osemnásobný majster sveta,“ rozosmial sa mladší z dvojice domácich pretekárov. „S Lewisom to bol pekný súboj. Vždy je fajn, ak predbehnete niekoho v rýchlejšom aute. Mimochodom, videl som, že Lewis na tom istom mieste takto predbiehal v závere pretekov, akoby ma skopíroval (smiech). Bolo to tesné, ale pri pretekaní si užívame, keď si môžeme navzájom veriť a vieme, že váš súper vie, kam môže zájsť. Toto také bolo.“

Lando Norris sa dnes tešil, a možno zároveň aj trochu smútil pri pohľade na Carlosa Sainza. Svojmu kamarátovi doprial prvý triumf v kariére. Niekde vnútri bol však zrejme smutný, že kým on s McLarenom bojuje v strede poľa, jeho exkolega dokáže s Ferrari jazdiť na špičke.

„Carlos je vo Ferrari o sekundu rýchlejší na kolo než ja. Teším sa z jeho víťazstva. Po pretekoch som ho objal. Zdieľame pekné spomienky z rokov 2019 i 2020. On ako prvý z nás získal pódium, ja zase pole position. Jemu sa to teraz podarilo v daždi. Ja mám však lepších fanúšikov,“ usmieval sa Norris pri pohľade na burácajúcich domácich priaznivcov.