logo F1online.sk

Hamiltona piate miesto mrzí, na vode cítil šancu skončiť v prvom rade

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2022

Mercedesom mokrá kvalifikácia vyhovovala a Lewis Hamilton sa pravidelne posúval na popredné priečky. Mierne spadol až v samotnom závere, keď piloti začínali načierať na dno svojich síl. Nakoniec z toho bolo len piate miesto, ktoré domáceho pretekára neuspokojilo.

Pred záverečnými pokusmi v Q3 bol Lewis Hamilton na priebežnej druhej pozícii so stratou len 0,027 sekundy na Maxa Verstappena. Z pohľadu Mercedesu to vyzeralo naozaj dobre, no nakoniec sa sedemnásobný majster sveta nedokázal zlepšiť dostatočne. Okrem Maxa Verstappena, ktorý sa udržal pred ním, ho predbehli aj Carlos Sainz, Charles Leclerc a Sergio Pérez.

Lewis Hamilton porazil aspoň tímového kolegu a vyrovnal kvalifikačnú bilanciu na 5:5. Ani to a ani piate miesto ho však neuspokojilo. “Som trochu naštvaný, pretože tu máme skvelých fanúšikov. Poriadne som na to tlačil, aby som sa dostal do prvého radu a zabojoval o pole position. Úprimne si myslím, že sme mohli skončiť v prvej trojke, cielil som aspoň na druhé miesto. Skončil som piaty, to mi skomplikuje nedeľu, ale viem, že zajtra budú pri mne stáť títo skvelí fanúšikovia. Pokúsim sa na to zatlačiť.”

Mercedes si od tohto víkendu sľuboval naozaj veľa, keďže predstavil niekoľko nových komponentov. “Neviem, kde sa bral ten ošiaľ, no všetci pracovali veľmi tvrdo,” začudoval sa na moment rodák zo Stevenage nad údajným “ošiaľom”. Reportérka Sky Sports preto nadhodila, že všetci zrejme nadšene očakávali zlepšenie. Cítili nádej. “Áno, nádej vždy žije. Priniesli sme na auto nejaké nové komponenty, no nebol to vyslovene veľký balík vylepšení. V každom prípade nám to pomohlo. Zdá sa, že sme sa trošku dotiahli…”

“Na suchu by sme určite nebojovali o prvú trojku, ale v daždi sme dnes mali šancu,” uvedomuje si Hamilton a má na to aj vysvetlenie. “V daždi cez rýchle zákruty neprechádzame v takých rýchlostiach, auto teda menej poskakuje. Na suchu si v zákrute udržíte oveľa väčšiu rýchlosť a viac poskakujete. Práve poskakovanie nám to dosť sťažuje.”

Rovnako sa dá vysvetliť aj fakt, že v nedeľu zvykne byť Mercedes silnejší. Nie je preto dôvod vešať hlavu. S inžiniermi sa skôr môžu začať zamýšľať nad tým, ako prekabátiť aspoň jeden-dva monoposty zo štvorice áut Red Bullu a Ferrari.

“V piatok sme mali lepšie pretekové tempo ako kvalifikačné, zdá sa, že to platí už celý rok. A zas je to o tom, že cez zákruty prechádzate pomalšie,” prikývol osemnásobný víťaz pretekov v Silverstone. “Z piatej priečky to bude ťažké, ale pokúsim sa preraziť si cestu vpred.”