logo F1online.sk

Miesto príspevkov na Instagrame by ste mohli niečo robiť, vyzval súperov Wolff

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2022

Po šperkoch a spodnej bielizni, rozpočtovom strope a poskakovaní, sa na Veľkej cene Veľkej Británie stali hlavnou témou rasizmus, rozmanitosť a začlenenie. A opäť je to Mercedes, ktorý podobne ako v prípade poskakovania, „ťahá káru“. Jeho šéf Toto Wolff, ktorý sa zdá byť každým podujatím stále podráždenejší, opäť volil ostré slová.

Rodák z Viedne si svoju bojovú náladu zrejme preniesol z Kanady, kde gánil na všetkých svojich súperov a obviňoval ich z toho, že kladú svoju vlastnú výkonnosť pred zdravie a bezpečnosť. Keďže je povrch v Silverstone hladký ako zrkadlo, tak sa aj trochu očakávalo, že téma poskakovania pôjde do úzadia. Nedávne incidenty s Nelsonom Piquetom a Jürim Vipsom, ktorí svojim slovníkom podráždili svet, poslúžili Wolffovi ako ďalší dôvod k tomu, aby svojich súperov skritizoval.

„Myslím si, že žijeme v dobe, keď sa veľa ľudí vyjadruje podporne, ale väčšinou zostane len pri slovách. No my to takto nerobíme, nám ide o skutky. Vkladáme svoje peniaze do toho, o čom hovoria aj naše ústa. Som preto veľmi hrdý. Myslím si, že všetci musia naskočiť na palubu a niečo robiť, pretože to sami nedokážeme,“ povedal Toto Wolff.

Mercedes i Hamilton vkladajú ohromné čiastky do projektov ako Mission 44, Ignite alebo Accelerate 25, ktorých ciele sú viac-menej podobné, a síce dostať do tímov F1 viac ľudí zo znevýhodnených prostredí a nedostatočne zastúpených skupín obyvateľstva.

Novinári sa nedali dvakrát núkať a po tom, čo Wolff vychválil úsilie svojho tímu a ochotu investovať do týchto projektov obrovské zdroje, dostal otázku, či podľa jeho názoru musia ostatné tímy urobiť v tomto úsilí viac. „Podľa mňa áno, pretože prispieť môže každý z nás,“ prehlásil Wolff.

„Toto je šport, ktorý generuje miliardy dolárov a každý z tímov má obrat v stovkách miliónov. Jazdci sú milionári a každý z nich sa schováva v čase, keď by mal byť vzorom a povedať, že niečo aj naozaj robia miesto slov ako: ‚Pracujeme na tom, a áno, sme proti diskriminácii a sme proti rasizmu‘. To je síce skvelé, ale môžete si dovoliť robiť niečo naozaj zmysluplné,“ hovorí šéf Mercedesu.

„Zarábate tu naozaj poriadne peniaze. Myslím si a dúfam, že môžeme byť priekopníkmi a ukázať celej komunite, že niečo robíme. Neviem totiž o tom, že by ostatní okrem príspevkov na Instagrame robili aj niečo iné,“ dodal Wolff.