logo F1online.sk

Hamilton: Ľuďom ako Piquet nesmieme dávať priestor, škodia tomuto športu

Lewis Hamilton
© Mark Sutton/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková30. 6. 2022

Svetom Formuly 1 už niekoľko dní otriasa kauza použitia slovíčka „neguinho“ z úst Nelsona Piqueta na adresu Lewisa Hamiltona. Britský šampión pochopiteľne po príchode na okruh v Silverstone poskytol médiám aktuálny komentár k danej situácii. Predtým sa totiž k téme vyjadril len stručne na svojich sociálnych sieťach.

Hamiltonovi sa dostalo širokej podpory po tom, čo tento týždeň vyšiel na svetlo sveta ešte minuloročný rozhovor s Piquetom. Trojnásobný majster sveta v ňom označil Hamiltona brazílskym slangovým výrazom s rasistickým podtónom, hoci Piquet sa ospravedlnil a poprel, že by to bolo zámerné.

Brazílčanovi bolo vo štvrtok pozastavené čestné členstvo v Britskom klube pretekárskych jazdcov (BRDC), pričom viaceré relevantné zdroje hovoria o tom, že dostal na neurčito aj zákaz vstupu do padoku.

Hamilton si reakcie formulového sveta váži. „V prvom rade som nesmierne vďačný všetkým, ktorí ma podporili, najmä pilotom. Sú to už dva roky, čo mnohí z nás pokľakli v Rakúsku (v rámci podpory hnutia Black Lives Matter, pozn. red.) a samozrejme, stále čelíme výzvam. Už dlho sa borím s rasizmom, diskrimináciou, kritikou a s týmto negatívnym a archaickým myslením, takže to pre mňa nie je nič mimoriadne nové.“

„Myslím si, že sa na to musíme pozrieť zo širšia. Nerozumiem tomu, prečo naďalej dávame priestor týmto „starším hlasom“. Vyjadrujú sa na adresu nášho športu a my sa chceme dostať niekam úplne inam. Oni nereprezentujú to, čím je teraz tento šport a čím chceme, aby bol,“ nešetril Brit kritikou na adresu Piqueta a iných.

Sedemnásobný majster sveta varuje, že kráľovná motoršportu si tak od seba odháňa potenciálnych fanúšikov. „Ak chceme rozširovať naše publikum v USA či v Južnej Afrike, musíme sa pozerať do budúcna a poskytnúť mladším ľuďom platformu, ktorá bude viac reprezentovať dnešnú dobu. Takže to nie je len o jednom jednotlivcovi. Nie je to len o tom jednom použití tohto výrazu. Ide o širšie súvislosti.“

FIA a vedenie F1 vydali vyhlásenia, v ktorých odsúdili Piquetove činy. Hamilton naznačil, že na informácie tohto typu reaguje väčšina organizácií podobným spôsobom. Jemu však len slová nestačia. „Musíme začať reálne konať. Jednoducho sa vrátim k tomu, čo som povedal, nemali by sme týmto ľuďom dávať priestor v médiách. Títo starší jazdci, či už podvedome alebo vedome, nesúhlasia s tým, aby ľudia ako ja boli v takomto športe, nesúhlasia ani s tým, aby tu boli ženy.

„Diskriminácia nie je niečo, čo by sme mali prezentovať a propagovať. Nemali by sme vytvárať priestor, ktorý umožňuje rozdeľovanie spoločnosti. Potrebujeme to viac ako kedykoľvek predtým, žijeme v ťažkej dobe. Potrebujeme, aby sa ľudia spájali. Viete, všetci sme rovnakí, a toto nepomáha, hovorí 37-ročný pretekár.

Pilot Mercedesu si pred novinármi rozhodne nebral servítku pred ústa. „Títo bývalí pretekári už nie sú pre tento šport relevantní, prípadne v ňom desaťročia ani nie sú. Nemyslím si, že za posledných pár týždňov vôbec prešiel deň, kedy by sa ma niekto z nich nesnažil zničiť, pričom o mne hovoril negatívne veci. Ale ja som stále tu a som silný.