logo F1online.sk

Piloti sa postavili za Lewisa Hamiltona: Takéto urážky tu nemajú miesto

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2022

Nelson Piquet svojím rasistickým útokom na Lewisa Hamiltona rozpútal obrovskú búrku. Od brazílskeho majstra sveta sa dištancujú zástupcovia Formuly 1 aj motoršportové organizácie, nuž a pridávajú sa na stranu Lewisa Hamiltona spoločne s celým formulovým padokom. Piloti stoja za britským jazdcom a odkazujú, že rasizmus tu nemá miesto.

Presne o tom sa presvedčil aj pilot Formuly 2 a bývalý člen jazdeckej akadémie Red Bullu Jüri Vips, ktorý si v priebehu pár sekúnd zahatal cestu do kráľovnej motoršportu. Do padoku F1 sa však ešte dostane, no to sa nedá povedať o Nelsonovi Piquetovi, ktorý má doň zakázaný vstup po útoku na Lewisa Hamiltona. Od Brazílčana dáva ruky preč aj Klub britských pretekárskych jazdcov BRDC, ktorý mu pozastavil čestné členstvo a na najbližšom zasadnutí mu ho s najväčšou pravdepodobnosťou vezme.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii pred pretekmi vo Veľkej Británii sa piloti pristavili pri tejto téme. Hamiltona podporili mnohí vrátane Sebastiana Vettela, ktorý sa dištancuje od sociálnych sietí, kde je rasizmus na dennom poriadku.

Sebastian Vettel upozornil, že Piquetov prípad nie je jediný, a o to viac sa treba postaviť proti nemu. “Úprimne, toto nie je len otázka posledných dní, on a jeho rodina si tým museli prechádzať zrejme celý život.”

“Všetky formy zneužívania sú zlé, takže je fajn vidieť, že komunita F1 sa tak nahlas a tak rýchlo ozvala. Ľudia vyjadrili Lewisovi podporu,” pokračoval nemecký šampión. “Takéto komentáre by tu nemali mať miesto, no stále ich je veľa. Myslím si, že sme sa posunuli oveľa ďalej, než kde sme boli pred pár rokmi, ale to nepomáha, keď sa takéto veci opakovane objavujú, ľudia siahajú po tomto nevhodnom slovníku a hovoria nesprávne veci.”

“Je veľmi dôležité, aby sme o tom aj naďalej hovorili. Ako bolo povedané, nevymizlo to a ani sa to nestane v priebehu noci. Bolo by to skvelé, ale táto vec je oveľa rozsiahlejšia a Formula 1 má zodpovednosť riešiť tento problém, o čo sa podľa mňa usilujeme,” zamyslel sa Vettel.

Ľudia po celom svete by sa podľa neho mali postaviť za dobrú vec, aj keď niekedy to nie je ľahké. “Musíte mať gule na to, aby ste prehovorili, no už by sme nemali mať strach z podobných situácií. Napríklad, keď nastúpite do vlaku alebo autobusu a zbadáte, že sa pred vami deje niečo zlé, nestačí si len pomyslieť, aké je to zlé. Treba prehovoriť a jasne dať najavo, že takto to nejde.”

Mick Schumacher sa pridal k svojmu krajanovi. “Ako povedal Seb, prehovoriť, to chce gule. Ak sa však stanete tým človekom, ktorý prehovorí, získate oveľa viac podporovateľov, ako by sa mnohí domnievali.”

Piquetove komentáre odsúdila aj samotná Formula 1 — hoci podľa Hamiltona len pro forma —, čo bola jedna z prvých príležitostí, kedy sa mohlo ukázať, či to šport myslí vážne s iniciatívou WeRaceAsOne.

“Rozbehli sme kampaň WeRaceAsOne a je jasné, kam sa chceme do budúcnosti uberať,” pokračoval Vettel. “Nejde tu však len o jazyk a čo sa snažíme spraviť, ale aj o to, ako sa budeme správať a či k sebe pustíme všetkých ľudí bez ohľadu na farbu pleti, akého majú partnera, sexuálnu orientáciu… Všetky komunity sú vítané. Vždy by sme mali veľmi rýchlo reagovať a dať jasne najavo, že sme otvorení všetkým. Záleží nám na tom, aby sme k sebe boli milí, záleží nám na ľuďoch.”

K Nelsonovi Piquetovi sa mal vyjadriť aj Max Verstappen, ktorého aktuálnou priateľkou je Kelly Piquetová, dcéra 69-ročného rodáka z Rio de Janeiro. Holanďan pripomenul, že starého psa novým trikom nenaučíš. “Myslím si, že rasizmus sa vo všeobecnosti vyskytuje po celom svete, nie len vo Formule 1. Nie je správne používať takéto slová, ale myslím si, že všetko sa to dnes začína už vo vzdelávacom procese, od útleho veku. Doma a v škole vás musia naučiť, že takéto veci nemôžete hovoriť. Na tom pracujeme. Formula 1 a aj Lewis na tom pracujú a všetci piloti sa postavia za to, všetci to podporujeme.”

Kuan-jü Čou takisto drží s Hamiltonom, veď ako prvý čínsky pilot vo Formule 1 aj on si už čo-to o sebe prečítal. “Sociálne siete používa čoraz viac ľudí, a to znamená aj viac problémov. Dokonalým príkladom bolo, keď som vlani podpísal kontrakt. Objavilo sa dosť veľa negatívnych a rasistických komentárov, čo by sa nemalo diať.”

“Reakcia celej komunity bola dosť veľká. Zo strany nás jazdcov je najdôležitejšie, aby sme ukázali, že Lewisa podporujeme a stojíme za ním,” pridal sa Fernando Alonso.

Charles Leclerc zas vyhlásil, že sa mu ťažko pozerá na to, ako sa niektorí ľudia správajú k druhým. “Podľa mňa sa to deje vo všeobecnosti. Nedávne udalosti však ukazujú, že nás čaká ešte dlhá cesta aj v našom športe. Ale verím, že toto je odraz celej spoločnosti. Musíme byť lepší. Lewis si zaslúži rešpekt, je sedemnásobný majster sveta, no ešte viac. Je to človek, každý si zaslúži rešpekt. Je to obrovská hanba, som sklamaný a smutný z toho, že niektorí ľudia to stále nechápu.”

Lando Norris sa na túto tému pozrel aj z iného uhla pohľadu. Podľa pilota McLarenu by sme mali rozlišovať, či niekomu podobné slovo nechtiac vykĺzne, alebo či ho vyslovil s jasným cieľom niekoho uraziť. V prípade Jüriho Vipsa totiž nešlo o ten druhý prípad, no jeho trest bol napriek tomu vysoký.

“Myslím si, že je rozdiel, keď niekto spraví chybu a použije zlé slovo, a keď ho niekto použije úmyselne, aby niekoho diskriminoval,” vysvetlil Lando Norris. “Rasistický slovník a urážky nie sú akceptovateľné. Slová však rozhodujú, a tiež to, aká veľká téma sa z toho stala v posledných dňoch.”

“Už len to malo veľký dopad. Asi sa nás nemôžete pýtať, aký trest by bol zaslúžený, ak niekto povie niečo podobné. Ak je to úprimná chyba, je ťažké posúdiť, aký trest by bol zaslúžený a aký už nie. Ľudia robia chyby v živote aj v kariére, no nemyslím si, že by sa mala skončiť len pre niečo takéto. Malo by vám byť odpustené a mali by ste dostať druhú šancu, hoci niekedy je ťažké určiť, kde je tá hranica,” doplnil.

Súvisiace články